– Dårlig ressursbruk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er dårlig ressursbruk å teste småbarnas språkferdigheter.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er dårlig ressursbruk å teste småbarnas språkferdigheter. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen åpner for å skrinlegge planen om å språkteste alle barnehagebarn.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er dårlig ressursbruk å teste småbarnas språkferdigheter.

– Jeg ser helt klart argumentet om at språkkartlegging av alle er ressurskrevende og kanskje unødvendig, sier Røe Isaksen til Klassekampen.

Han går dermed langt i å si at regjeringen vil skrinlegge planen, skriver avisen.

I regjeringserklæringen heter det at alle barn skal kunne norsk når de begynner på skolen. Røe Isaksen tror dette målet kan nås selv om staten ikke innfører sentrale regler for kartlegging av barnehagebarnas språkferdigheter.

– Flertallspartiene har vært mot å språkkartlegge alle barnehagebarna fordi vi vet at bare noen trenger ekstra oppfølging. Vi må huske at barnehagene følger med på språkutviklingen uansett. Nå vurderer vi hvilke tiltak vi skal bruke for å nå målet om at alle barn skal kunne norsk når de begynner på skolen, sier statsråden.

Han viser til at over 90 prosent av kommunene allerede har en form for språkkartlegging av barnehagene. 63 prosent av disse har føringer for hvilke verktøy som skal brukes i kartleggingen. Kartlegging er i alle tilfeller avhengig av foreldrenes samtykke, legger han til.

– Dette må også veies opp mot den pedagogiske friheten til de ansatte i barnehagen. Men vi må selvfølgelig sikre at de som trenger språkopplæring, faktisk får det, sier kunnskapsministeren.

(ANB-NTB)

Artikkeltags