Da Helena skulle føde, oppdaget legene en stor svulst i livmoren. Nå har hun anmeldt sykehuset.

Fryktet det verste. Da Helena Marielle Landstrøm fikk diagnosen kreft  med spredning, fryktet både hun og samboer Tom-Ivan Olsen det verste. Etter sju uker med cellegift og strålebehandling ved UNN i Tromsø, er de tilbake hjemme på Rognan med lille Emma.

Fryktet det verste. Da Helena Marielle Landstrøm fikk diagnosen kreft med spredning, fryktet både hun og samboer Tom-Ivan Olsen det verste. Etter sju uker med cellegift og strålebehandling ved UNN i Tromsø, er de tilbake hjemme på Rognan med lille Emma. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Det som skulle blitt en lykkens barseltid for Helena Marielle Landstrøm og samboer Tom-Ivan Olsen, ble i stedet starten på en vår og sommer med cellegift og strålebehandling i Tromsø.

– De oppdaget den da jeg skulle føde; en fire og en halv centimeter stor svulst. Emma måtte tas med hastekeisersnitt, forteller Landstrøm.

Dette var 15. april i år, en knapp måned etter at AN fortalte historien om Christine Klippenvåg Nordgård, som utviklet kreft fordi Nordlandssykehuset hadde feiltolket celleprøvene hennes i flere år.

LES OGSÅ: Sykehuset oppdaget ikke kreften til Christine (36) før på femte forsøk

Feiltolket

Landstrøm har, i likhet med Nordgård, fulgt massescreeningsprogrammet for livmorhalskreft.

En retesting av Landstrøms tidligere celleprøver, fra 2007 og 2011, avslørte celleforandringer allerede i 2007.

I 2011 hadde celleforandringene fått utviklet seg til kreft.

Undersøkelsen etter fødselen viste at kreften hadde rukket å spre seg til nærliggende vev og en lymfeknute.

– Det var helt uvirkelig. Jeg hadde vært plaget med blødninger gjennom svangerskapet. To ganger ble jeg sendt med ambulanse til sykehuset, men jeg fikk beskjed om at alt var ok. Man stoler jo på legene og det falt meg ikke inn at det kunne være noe sånt, forteller Landstrøm.

Seks uker etter fødselen dro hun til UNN i Tromsø for videre undersøkelser.

Der fant de ut at svulsten var for stor til å opereres bort.

Sommeren ble derfor tilbrakt med cellegift og strålebehandling.

Meldte seg selv

Det var mens hun var til behandling på UNN at Landstrøm fikk telefon fra Nordlandssykehuset med beskjed om av celleprøvene hennes var blitt feiltolket.

– De hadde meldt seg selv til NPE (Norsk Pasientskadeerstatning), ble jeg fortalt. Da jeg spurte om jeg ville trenge juridisk bistand, svarte de nei, forteller hun. Via Facebook fikk hun kontakt med de andre kvinnene og ble oppfordret til å anmelde.

– Hvorfor valgte du å anmelde?

– Jeg synes ikke de skal slippe unna med dette. Jeg har ikke store forhåpninger om at dette får konsekvenser for sykehuset, men håper det kan være med på å sette søkelyset på et screeningsystem som åpenbart ikke fungerer som det skal.

Frykt og sinne

– Hva tenker du om det du har vært gjennom?

– Jeg har vært sint, lei meg og redd! Hadde de gjort en god nok jobb, kunne jeg sluppet unna med en operasjon, i verste fall. Men på grunn av en systemsvikt, kunne barna mine mistet mammaen sin og samboeren min kunne blitt sittende igjen alene med en nyfødt. For ikke å snakke om at de har tatt fra meg muligheten til å få flere barn, og sendt meg i overgangsalderen i en alder av 27 år, med alle de plager som følger med det, sier Landstrøm.

Hun er ærlig på at hun har mistet tilliten til Nordlandssykehuset.

– Jeg har bedt om å bli fulgt opp av UNN, sier hun.

LES OGSÅ: Nina må slite med skader resten av livet

LES OGSÅ: May-Liss ble infertil etter sykehustabbe

Bistår alle fire

Bistandsadvokat Tarjei Ræder Breivoll bistår nå alle de fire kvinnene som har anmeldt Nordlandssykehuset.

– Jeg kan bekrefte at Helena Landstrøm har bedt meg om å bistå henne i saken. Hennes anmeldelse viser for det første hvilke alvorlige konsekvenser sykehusets feil får for dem som utsettes for dette. For det andre viser anmeldelsen at flere personer er utsatt for feilene. Mitt håp som bistandsadvokat er at alvoret og omfanget av saken medfører at saken prioriteres hos politiet og undergis en grundigst mulig etterforskning, sier Breivoll.

LES OGSÅ: Han skal bistå kvinnene utsatt for celleprøverot

LES OGSÅ: Frykter prøvene aldri ble kontrollert

Etterforskningen går mot slutten

Salten-politiet satser på å sende etterforskningsmaterialet til Statens helsetilsyn innen utgangen av august.

Det bekrefter Øyvind Rengård, etterforskningsleder og påtaleansvarlig overfor AN tirsdag.

– Vi har forsøkt å imøtegå innspill fra bistandsadvokaten, men har også gjort noen avgrensninger, sier han.

– Det ligger åpenbare fagmedisinske vurderinger i saken som naturlig ligger til helsetilsynet å avklare og vurdere nærmere.

LES OGSÅ: Politiet etterforsker sykehuset

LES OGSÅ: Ettergransket 800 celleprøver

Gjennomgang

Etterforskerne skal samles for en gjennomgang av materialet i inneværende uke. Deretter sendes saken videre til helsetilsynet, som vil gå gjennom den og komme med et faglig råd til politiet, også med tanke på en eventuell reaksjon. Rengård har ikke rukket å sette seg inn i den siste anmeldelsen, men vil gå gjennom den og vurdere om der finnes opplysninger som krever innhenting av flere opplysninger enn det som er gjort.

Ikke kjent med anmeldelse

Nordlandssykehuset var ikke kjent med at det forelå en fjerde anmeldelse da AN? tok kontakt og vil derfor ikke kommentere denne enkeltsaken:

– Men det er nå godt kjent for offentligheten at den begrensede sensitiviteten til screening av celleprøver fra livmorhalsen fører til at det vil finnes mange kvinner der det er oversett celleforandringer, forstadier til kreft og til og med etablert kreft i en eller flere tidligere prøver, sier fagsjef Anne Kristine Fagerheim.

Kreftregisterets Masseundersøkelsesprogram mot livmorhalskreft har fra 1.7.2014 kommet med nye anbefalinger for oppfølging av livmorhalsprøver som blant annet innebærer mer bruk av virustesting enn tidligere anbefalt.

– Vi håper at både Kreftregisterets og Nordlandssykehusets kvalitetssikringstiltak vil bidra til økt sensitivitet i metoden og derved at færre kvinner vil oppleve at celleforandringer ikke erkjennes, avslutter hun.

LES OGSÅ: 67 norske kvinner fikk feil prøvesvar - ble kreftsyke

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken