Gå til sidens hovedinnhold

Buldrer mot bjørk

Artikkelen er over 9 år gammel

39 nye bjørketrær langsden nye busstraseen ved Rensåsparken i Bodø er pollenbomber i følge lege Marius Kurås Skram.

Legen på barneavdelinga ved Nordlandssykehuset sier at da han så trærne tenkte han:

- Æsj, så klønete!

Skram, jobber med behandling av barn og unge med pollenallergi. – De gjorde det nok i beste mening, men jeg kan ikke si annet enn at det de har gjort er dumt og korttenkt. Kommunen hadde en glimrende mulighet til å tynne ut bjørkebestanden, sier han

Også Norges astma- og allergiforbund skulle helst sett at bjørketrærne aldri hadde blitt satt i jorda.

– Det er universelt at ingen skal utestenges fra samfunnet. I dette tilfellet er pollenallergikerne nettopp stengt ute, fordi de ikke kan ta bussen ved den nye traseen, sier Heidi Nilsen, regionssekretær i NAAF Nordland. For pollenallergikere er det like viktig å styre unna områder med pollenvekster som å ta medisiner.

NAAF gir Trondheim kommune ros for å tenke på allergikerne og de er mange. Og Bodø burde gjort som trønderne og fjernet mest mulig bjørk i byen.

Over 20 prosent av befolkningen er mer eller mindre plaget med pollenallergi. Det utgjør en andel på om lag en million mennesker. Pollenallergi er forbundet med minsket arbeidskapasitet og økt sykefravær. Allergi mot bjørk er den mest utbredte pollenallergien blant nordmenn.

Kommunen opplyser at de har prioritert å plante trær som vokser smalt ved bussveien. Allergikere har heller ikke vært påtenkt som et problem i den forbindelsen, men i fremtiden vil man ta slike hensyn.

Mer om denne saken kan du lese i dagens papirutgave av Avisa Nordland