Reklamefilmen «Hold i torsken» er en suksess. Den koster Lofoten ca. 12 millioner kroner, skriver Lofotposten.

Det var tidligere denne uka at Epica delte ut heder til de beste reklamefilmene i ei internasjonal kåring for kreative bransjer. Norge fikk ingen gull, men seks sølv og seks bronse.

«Hold i torsken» og Try/Apt fikk sølv, som er en stor anerkjennelse – ikke minst for Sigvald Rist og hans stab på Storeidøy.

– 1. februar 2003 startet vi arbeidet med å endre merkevaren fra Lofoten Delikatesse til Lofoten. Da så arbeidet med reklamefilmen ble innledet for ett år siden, kunne vi vise til fremgang hvert eneste år. 75 prosent av markedet i Norge, som er cirka 3.000 butikker, solgte våre produkter. Men forbrukerne visste ikke om oss som produsent, sier Sigvald Rist til Lofotposten.

– Hvordan henger dette sammen?

– I en undersøkelse som omfattet ett tusen forbrukere ble spørsmålet stilt; når du spiser fisk eller annen sjømat – hvilke produsenter kommer du på? Da viste det seg at 70, eller 7 prosent hadde hørt om oss. Vi fikk være med hjem til folk, men forbrukerne var ikke bevisst navnet Lofoten, sier Rist.

– Det var da dere valgte reklamesnutt på TV2?

– Fra 2003 har vi hatt god erfaring med å samarbeide med de beste på alle plan. At reklamebyrået Try/Apt hadde vunnet Gullfisken 10 år på rad i TV2, var ingen tilfeldighet. Derfor kontaktet vi Try, installerte folket i rorbu i Mortsund og viste frem fabrikken på Storeidøy og sa omtrent dette: Vi har noen fortreffelige råvarer, vi lofotinger er ekte, ærlige, er stolte av vår region, er ikke formelle og tøyser og tuller. Men det viktigste er at vi produserer varer av ypperste kvalitet og holder det vi lover.

Historien videre kjenner de fleste. Try/Apt plukket ut de beste skuespillerne, som først og fremst var Tor Frantzen, FK Knausen med Steinar Jensen i spissen og en rekke øvrige lokale størrelser.

– Kan dere lese spesielle tall av «Hold i torsken»?

– Før reklamen visste altså 7 prosent om vår logo. Nå vet 25 prosent av forbrukerne om Lofoten. Dette er god drahjelp for våre 25 selgere som kontinuerlig presenterer våre produkter i 3.000 butikker, sier han.

– Kommer det nye scener?

– Allerede i januar kommer en ny snutt, og jeg tror det kommer nok en lenger ut i 2014. Vi bygger videre på «Hold i torsken», men får inn nye lokale helter.

– Når dere alle aldersgrupper?

– Vi mener det, og satser på produkter som også skal nå de yngre aldersgruppene bedre. Blant annet gjelder det fiskeburgere med ungdomssmak som hvitløk, vårløk og purre. Samlet har vi oppnådd bedre anerkjennelse i fagmiljøene og har fått økt troverdighet. Det er en konstant kamp å være i eliteserien og matche Tine, Gilde, Stabburet og Toro, sier Sigvald Rist.

Morten Polmar i Try /Apt synes det er imponerende at en mellomstor nordnorsk bedrift som Lofoten satser så friskt.

– Vi har de største, Statoil, Telenor, Norsk Tipping, Volkswagen og andre på listen. Derfor var utfordringen med og i Lofoten annerledes for gruppa vår, sier han.

– Hvordan kom ideen?

– Navnet Lofoten var et bra utgangspunkt. Vi måtte lage noe med røtter i Lofoten, lynne, natur, folk som var uhøytidelige og med glimt i øyet. Samtidig innså vi at ideen trengte modning, og fremfor alt måtte den ikke være teit og dum. Dette siste ble avklart da vi la konseptet frem for folkene i bedriften. Da de var overbeviste, skjønte vi – som ikke er fra Nord-Norge – at vi gjorde noe bra, sier Morten Polmar.