Kjære leser. Hva skal du gjøre i helga? Spør du en SAS-ansatt får du følgende svar: Jeg skal bestemme om min arbeidsplass skal gå konkurs. Medarbeiderne har fått et umenneskelig ultimatum: Gå ned 15 prosent i lønn, eller finn deg en ny jobb. Søndag går fristen ut. Det finnes bare to svar: Ja eller nei!

De 1 400 menneskene som har Widerøe som arbeidsplass, halvparten med Bodø som base, følger også spent med. Siden 2002 har selskapet vært heleid av SAS. Men for å berge restene av sitt eget skinn må SAS tvangsselge Widerøe, SAS Ground Service og andre virksomheter. Det haster med å finne kjøpere. I verste fall dras også datterselskapene inn i en gigantkonkurs.

Vi som bor i nord har et nært forhold til Widerøe. Selskapet som ble stiftet i 1934 av pioneren Viggo Widerøe, har vært minst like viktig for den nordnorske samferdselen som Hurtigruten i sin første fase. Sjøflyrutene i nord på 50-tallet sto den gang for de viktigste inntektene i selskapet. På slutten av 60-tallet og i 70-årene ble det bygget en rekke småflyplasser i landsdelen. De ble ofte omtalt som «kyllingmarkene» etter Høyre-politikeren Håkon Kyllingmarks avgjørende innsats for etableringene. Widerøe ble den gang reorganisert og tok en ledende rolle i utviklingen av flyruter i distriktene.

Twin Otteren revolusjonerte hverdagen. I stedet for å reise i dagevis danset det lille grønne flyet mennesker sammen på en halvtime, i all slags vær og vind.

I dag er Widerøe Nordens største regionale flyselskap med en årlig omsetning på 2,9 milliarder kroner. Selskapet frakter over 2 millioner passasjerer i året og trafikkerer over 40 flyplasser i Norge og seks i utlandet med imponerende 400 daglige avganger. I år ble Widerøe kåret til årets beste flyselskap i Europa. Juryen begrunner gullet med imponerende forutsigbarhet i et uforutsigbart miljø.

Forutsigbarhet er det som minst av alt preger et flyselskap i spill. En pilot snakker mye og høyt om kjøp. Den ene dagen lanseres Torghatten ASA som ny eier, neste dag et finsk flyselskap. Torghatten brukte i går sparepengene til å kjøpe Secora og er neppe aktuell. I går ettermiddag kom flyarvingen Per Braathen inn på banen. Nå eier han Norges største reisebyråkjede, Ticket, og to flyselskaper i Sverige. Braathen har allerede vært i kontakt med SAS.

SAS er en døende pasient i dagens form. Selskapet er verdiløst. Ny statskapital, nedsalg og lønnskutt er ikke nok. Selskapet må endre driftsform dramatisk. De nasjonale eierskapene er utgått på dato.

Widerøe er den rake motsetningen. 40 prosent av flygingene gjøres på anbud. Også den kommersielle delen går godt. Det riktige er ikke at selskapet får et nordnorsk eierskap styrt av naiv velvilje og mangel på kapital.

Offentlig eierskap er heller ingen god løsning. Det beste for Widerøe er en god, kapitalsterk og kompetent eier med et langsiktig perspektiv og kraft til å videreutvikle selskapet.

Mye tyder på at den beste løsningen er at Braathen overtar for SAS.

God helg!

Hva tror du? Si din mening i kommentarfeltet under!