Børge vil dele perla si med deg

Denne utsikten mot Skotstind på Norsdskot er noe av den storslagne naturen Børge Ousland og hans gjester får fra øya Manshausen.

Denne utsikten mot Skotstind på Norsdskot er noe av den storslagne naturen Børge Ousland og hans gjester får fra øya Manshausen.

Artikkelen er over 5 år gammel

- Lofoten har tatt all oppmerksomhet.

DEL

Børge Ousland er ekspert på det ekstreme. Opplevelsene i Steigen i Nordland anser han som skapt for å dele.

– Det andre som slo meg var at dette var noe jeg kunne dele med andre, innledet polfareren og eventyreren Børge Ousland foran bildet av øya Manshausen.

I juni neste år åpner han anlegget han er i full gang med å bygge opp på øya utenfor Nordskot i Steigen.

Det første som hadde slått han var at Manshausen og Steigen var perfekt. Med fire årstider som alle inspirerer til å bruke naturen. En natur han kaller ekstrem på sitt vis.

– Men det skal ikke bare bli et ekstremt sted for de tøffeste guttene. Jeg vil tilrettelegge for hele familien, sier Ousland, som brukte like mange bilder av barn på tur som mannfolk med pulk.

I støtet

I tre dager denne uken er reiselivsnæringen samlet i Bodø til opplevelseskonferanse i regi av Innovasjon Norge.

– Konferansen underbygger positiviteten og «driven» rundt Bodø. Det merkes her, sier Ousland, og peker på effektene av all den internasjonale oppmerksomhet som er rundt Bodø.

Selv har Ouslands Manshausen-prosjekt vært gjenstand for artikler og programmer i alle de store mediene. Han tror ikke det bare er hans karriere som trigger dem til å komme på besøk.

– Jeg tror også det har noe med at Steigen er en ukjent perle. Lofoten har tradisjonelt tatt all oppmerksomhet, mens Steigen har vært i bakgrunnen, kommenterer han.

Viktig

Det fire år siden han kjøpte øya. Valget av destinasjon var bygd på at naturen måtte tilby noe helt spesielt. Det er han ikke i tvil om at Steigen har på alle områder, fra hav og strender til spektakulære fjellformasjoner.

En annen viktig faktor er at Bodø har en storflyplass. Det har vært sentralt både for å kunne få tilreisende raskt inn og ut – og til en forsvarlig penge.

Båtreisen videre nordover anser han ikke som et problem med tilgang til hurtigbåt og flere selskaper som kjører charterturer blant annet med rib.

En ramme

Ousland forteller om travle tider for å bygge opp Manshausen.

Han har også brukt tid på å fortelle om gode havneforhold, om kaibygging og hytter som nå skal settes opp.

– Men Manshausen er bare rammen for konseptet jeg skal bygge opp, understreket han.

20 senger på øya

Anlegget til Børge Ousland blir ingen fiskecamp.

Ousland oppfatter seg som en liten aktør og understreker at han gjerne vil samarbeide med andre reiselivsaktører om å levere opplevelser. På Manshausen er planen å ha 20 senger og et konferanseanlegg. Stikkordet er naturbaserte opplevelser.

– Men vi blir ikke en fiskecamp. Ikke et vondt ord om det, men vi har uendelig mye mer enn det å tilby.

Han ramser opp kajakk, dykking og ikke minst fridykking som viktige aktiviteter.

Samtidig hevder han at Steigen har en helt spektakulær bakgård. Det handler om alt fra enkle fjellturer til toppturer på ski.

– Flere flytter over fra Lyngen til Steigen, sier han om skikjøring, og peker på Steigens omdømme med mye tilgjengelig jomfruelige terreng.

Artikkeltags