Gå til sidens hovedinnhold

Bodøværing på glattcelle etter aksjon

Artikkelen er over 11 år gammel

Bodøværingen Audun Ulvssønn Nyheim (19) havnet på glattcelle etter å ha deltatt i en aksjon mot oljebransjens lukkede toppmøte i Oslo tirsdag.

an.no meldte tirsdag kveld at 17 ungdommer fra Natur og ungdom i Nord-Norge aksjonerte mot oljebransjens toppmøte på Holmenkollen.

Ingen adgang

Den såkalte Sanderstølen- konferansen er en lukket oljekonferanse, som har blitt arrangert årlig siden 2003. Konferansen pågår i år fra 2.- 4. februar, og samler norsk og internasjonal oljelobby bak lukkede dører i Oslo for å diskutere oljeindustriens framtid. Hverken presse eller organisasjoner får adgang, skriver Natur og ungdom i en pressemelding.

Etter aksjonen tirsdag ble til sammen 10 aksjonister tatt av politiet for å ha hindret åpningen av konferansen. Blant de som ble tatt var bodøværingen Audun Ulvssønn Nyheim (19).

Bøtelagt

- Aksjonistene har nå tilbrakt natta i varetekt, men vi har ikke hørt noe mer om når de slipper ut. De vil antakeligvis bli bøtelagt for å ha hindret ferdsel og for å ikke ha fjernet seg på politiets anmodning. Vi følger saken utover dagen, sier Kari Elisabeth Kaski, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

I tillegg til Audun Ulvssøn Nyheim, var også bodøværingene Bjarte Sundsfjord (21) og Andreas Delsett (24) med på gårsdagens aksjon. Også fylkestingsrepresentant for partiet Rødt - Ingeborg Steinholt - ble satt på glattcelle etter å ha deltatt på aksjonen.

Bjarte Sundsfjord sier til an.no at aksjonistene stengte av to innganger inn til hotellet der aksjonen skulle være.

Sperret to innganger

- Politiet arresterte de 10 som sperret av den ene inngangen. Etter at de hadde gjort det rundt klokka 19 tirsdag kveld, sa de til oss at de ikke kom til å arrestere oss. Vi som sperret av den andre inngangen satt til klokka var rundt 20.30. Da var konferansen i gang, og det hadde ingen hensikt å sitte lenger, sier Sundsfjord til an.no.

Han betegner aksjonen i går som relativt vellykket.

Da an.no snakket med ham onsdag formiddag hadde han ikke hørt fra Audun Ulvssønn Nyheim siden rundt midnatt.

- Beskjeden var da at politijuristene ikke hadde avgjort hvilken reaksjon de kunne vente seg, sier Sundsfjord.

- Nord-Norges framtid

Han forsøkte siden å komme i kontakt med Ulvssønn Nyheim onsdag formiddag, uten å få noen respons.

- Dere er 17 aksjonister fra Nord-Norge som deltar. Hvorfor er det ingen fra resten av landet som var med på aksjonen?

- Fordi dette handler om Nord-Norge sin framtid. Vi ønsker å få fram at vi nå har valget mellom en fornybar framtid eller en fossil framtid. Vi har mulighet til å skape andre arbeidsplasser i Nord-Norge enn gjennom oljebransjen.

- Hvordan skal disse arbeidsplassene skapes?

- For eksempel innenfor fiskeri og utvikling av annen industri i landsdelen, sier Bjarte Sundsfjord, uten å ha noen konkrete forslag til hva slags type industri man bør satse videre på i Nord-Norge.

Både Sundsfjord og Ulvssønn Nyheim skal etter planen returnere til Bodø onsdag kveld.