Gå til sidens hovedinnhold

Dro på fest og ble avvist da han skulle skrives inn som konfirmant i 1966. Nå er Arne (66) endelig konfirmert

Artikkelen er over 4 år gammel

- En gammel drøm har gått i oppfyllelse, sier Arne Thysnes i Bodø.

Søndag 14. mai ble han konfirmert i Hunstad kirke i Bodø.

Det var ikke like hyggelig den dagen i 1966 da han skulle skrives inn som konfirmant i Bodø. Samme helg var Arne invitert med en kamerat til Beiarn på fest. I tro på at det sikkert kom til å ordne seg med konfirmasjonen uansett, dro Arne avgårde.

Avvist

Men da han mandag etter innskrivingsgudstjenesten troppet opp på prestekontoret, fikk han nei:

- Siden du ikke kom i går, trenger du heller ikke å komme i dag, var beskjeden han fikk.

Det er Torkel Irgens, kirkefagsjef i Sør-Hålogaland bispedømme, som formidler denne historien for å sette søkelys på et trosopplærings-prosjekt for voksne.

- Det er aldri er for sent å konfirmere seg, sier Irgens. 

- Leit og rart

Arne Thysnes var den eneste som ikke fikk være med på konfirmasjonsforberedelsene dette året. Det var både leit og rart, men det var en annen tid og Arne protesterte ikke på avgjørelsen.

Etter at klassekameratene hadde 50 årsmarkering for konfirmantene sist høst, var det en av dem som møtte Arne og sa at han savnet ham på jubileet.

- Husker du ikke at jeg ikke fikk bli konfirmert, minnet Arne ham om. Det førte til at han selv  begynte å tenke på om den gamle drømmen om å bli konfirmert kunne gå i oppfyllelse.

Kirkeskole for voksne

 Omtrent samtidig inviterte de ansatte i Hunstad kirke til et nytt prosjekt:

"Veien - en kirkeskole for voksne som vil utforske mer om den kristne troen".

Arne Thysnes var én av dem som meldte seg på.

- Det handler ikke om ferdigtygde svar, men om felles undring og refleksjon. Jeg tror flere ønsker et slikt tilbud, sier han. Den yngste i gruppa var 20 år, og Arne var den eldste.

Opposisjon

Marita Elvemo Sivertsen, menighetspedagog i Hunstad kirke, synes Arnes historie er frykelig lei. Hun fikk høre om den i forbindelse med at Arne Thysnes er aktiv i kirka. For en tid siden spurte hun om han kunne fortelle litt fra sin konfirmasjonstid til dagens konfirmanter.

Det kunne han altså ikke.

Thysnes forteller at han en tid var mye i opposisjon til kirka, og at det nok gikk mest utover kristendomslæreren. Men avvisningen i ungdommen førte ikke til noe farvel med verken kirke eller kristendom.

I menighetsrådet

Helt siden den Hunstad kirke sto ferdig høsten 2013 har han vært frivillig medarbeider der. Han er med i menighetsrådet, er medhjelper i gudstjenesten og bidrar i arbeidet på kjøkkenet.

- Der skjer de gode samtalene, ikke minst sammen med ungdommene, sier Arne. Som nå altså også kan fortelle dem om sin konfirmasjon.

Kommentarer til denne saken