Når det siste fylkestinget i denne valgperioden åpner i dag, er det uten Oddleif Olavsen i salen

Ferdig: Oddleif Olavsen var en slagen mann etter at fylkesrådssamarbeidet mellom Høyre og Arbeiderpartiet ble brutt. Foto: Tom Melby

Ferdig: Oddleif Olavsen var en slagen mann etter at fylkesrådssamarbeidet mellom Høyre og Arbeiderpartiet ble brutt. Foto: Tom Melby

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Høyre-veteranen skulle tirsdag ha blitt hedret med KS-medaljen for minst 24 år sammenhengende tjeneste som folkevalgt.

Men han har søkt og fått innvilget permisjon fra fylkestingssamlingen. Det bekrefter fylkesordfører Sonja A. Steen (Ap) overfor an.no.

Etter det AN kjenner til, skal det være en klar sammenheng mellom denne permisjonssøknaden og måten han føler seg behandlet i Nordland Høyre.

Superveteran

AN har søndag gjort en rekke forsøk på å få Oddleif Olavsen i tale, men uten å lykkes.

Olavsen har nesten 40 års fartstid som sentral politiker i Bodø og Nordland. Han ble valgt som formann i Bodø Høyre i 1978. Han var ordfører i Bodø i perioden 1995–1999. Siden 2003 har han sittet i fylkestinget som gruppeleder for Høyre, helt til han ble fylkesråd for utdanning i desember 2012.

Vraket

Veteranen var i fjor høst innstilt på å ta en periode til i fylkespolitikken. Men i oktober vraket Bodø Høyre ham som partiets toppkandidat.

Da svarte han med å takke nei til å stille på lista.

21. april i år valgte Høyres gruppe i fylkestinget å stemme imot innstillingen fra fylkesrådet i en høringssak. Dette førte til at samarbeidet med Arbeiderpartiet ble brutt. Olavsen måtte gå av som fylkesråd.

Dolket?

Det var en dag med bitterhet for Høyre-veteranen.

– Er du blitt dolket i ryggen av dine egne?

– Det er det ingen tvil om, sa Olavsen til an.no dagen derpå.

– Er det bittert?

– Ja, det legger jeg overhodet ikke skjul på. Jeg hadde mange tunge saker på gang. Saker som jeg var stolt av å skulle levere nå på junimøtet. Nå får jeg ikke sjansen. Det er sårt, sa Olavsen 22. april. Og videre:

– Hvordan blir det å samarbeide med de samme personene i resten av perioden?

– Hvordan jeg skal håndtere resten av perioden, er noe jeg skal ta stilling til i tiden som kommer, sa Oddleif Olavsen.

– En helt vanlig permisjon

Høyres gruppeleder i fylkestinget, Bente Anita K. Solås, sier til an.no at hun ikke kjenner til at det skal være noen sammenheng mellom bråket i april og Oddleif Olavsens ønske om ikke å delta på fylkestingssamlingen i Mo i Rana kommende uke.

– Han har søkt permisjon på ordinære vilkår og fått den innvilget. Det dreier seg ikke om noe brudd mellom ham og fylkestingsgruppa, såvidt jeg vet, sier Bente Anita K. Solås.

– Har Oddleif Olavsen deltatt i noe politisk arbeid for Nordland Høyre etter forrige fylkestingssamling?

– Såvidt meg bekjent har han hatt ferie og vært på hvalfangst, sier Høyres gruppeleder.

Artikkeltags