- Ansvarsfraskrivelse uten sidestykke

Lena Breivik, virksomhetsleder for oppfølgingstjenesten for psykisk helse og rus i Bodø kommune og Kari Myking, avdelingsleder i Hålogalandsgata 131.

Lena Breivik, virksomhetsleder for oppfølgingstjenesten for psykisk helse og rus i Bodø kommune og Kari Myking, avdelingsleder i Hålogalandsgata 131. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeiderpartiet om Høyre i rusboligsaken.

DEL

Rusboligene i Hålogalandsgata 131 ble utsatt enda en gang. De nye leilighetene for rusavhengige har stått klare til bruk siden senhøsten i fjor.

Anbudsrunden har tatt mer tid enn beregnet, ifølge kommunen. Gruppeleder Grethe Fjærvoll (H) stiller spørsmål ved om helse og omsorg har nok gjennomføringsevne til å tenke nytt.

– Trenert

Det får Anne Mari Haugen (Ap) til å reagere kraftig.

– Denne ansvarsfraskrivelsen fra Høyre mangler sidestykke. De har egenhendig trenert saken siden mars 2012 da de flyttet prosjektet fra Årnesveien. Det er ganske utrolig at Grethe Fjærvoll retter kritikk mot rådmannen og ansatte i helse og omsorg, sier Haugen.

– Uten penger

Hun mener at det er Høyre og posisjonens vedtak og gjentatte endringer i prosjektet som har skapt denne situasjonen.

– Senest i november da de vedtok å opprettholde alle eksisterende tilbudene i tillegg til Hålogalandsgata 131, uten å bevilge penger til det. De vedtok med andre ord 70 plasser, men bevilget bare penger til ca. halvparten, sier Haugen.

Hun påpeker at det ikke manglet på advarsler fra administrasjonen den gang.

– Og heller ikke da det borgerlige flertallet besluttet å gjøre om driften i Hålogalandsgata 131 fra kommunal til privat, satt ut på anbud.  Haugen mener at Høyre og posisjonen har satt ideologi foran mennesker i denne saken.

Prøve skoene

Også Astrid Olsen, andrekandidat i Bodø SV, er oppgitt over Grethe Fjærvolls uttalelser.

– All forskning viser at privatisering og konkurranseutsetting fører til mer byråkrati. Det er derfor underlig når Fjærvoll ikke har forutsatt dette i denne prosessen. Kommunal tid og penger skulle vært brukt til å gi folk det de har behov for. De skadelidende er de som ikke har et sted å bo, sier Olsen. 

Hun oppfordrer gruppelederne til de fem posisjonspartiene til å gå i rusmisbrukernes sko et par dager.

- På sin plass å reagere

Gruppeleder Grethe Fjærvoll (H) er ikke enig i kritikken.

– Hadde man hatt alle tallene på bordet før byggingen startet, hadde man ikke hatt et problem. Hvis vi skal skaffe nye midler er vi nødt til å hente dette fra en annen plass i driften.

Hun mener det er på sin plass å reagere.

– Det finnes utrolig mange dyktige ansatte innenfor helse og omsorg som gjør en kjempejobb i Bodø kommune. Men i forhold til denne prosessen har vi ikke gjort det beste vi kunne. Da er det på plass at vi i politikken reagerer. Vi har kun ett mål, og det er å få mest mulig igjen for pengene vi bruker. Utgangspunktet i denne saken var tross alt å gi flere rusmisbrukere i Bodø et tilbud, ikke færre.

Beklager manglende trygghet

Ytterligere forsinkelser er en belastning for både beboere og ansatte, mener Bymisjonen. Først ble Frelsesarmeens og Bymisjonens driftsavtaler med kommunen sagt opp med virkning fra 1. juli, deretter forlenget til 1. oktober og nå ut året.

– Det er snakk om til sammen 20 ansatte som i et år har levd med en kontrakt som er oppsagt. Det synes jeg er ille, sier daglig leder Egil Arnsby i Kirkens Bymisjon i Bodø.

 Ille er det også for beboerne i dagens botilbud, som er avhengige av forutsigbarhet og trygghet, og som ikke vet hvor de skal bo og hvem som skal drive, legger han til.

– Og så har du dem som står og venter på leilighet i Hålogalandsgata og som fortsetter å gå i det uvisse, sier Arnsby. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken