Det var i juni i fjor at den mangeårige operasjonssykepleieren ved Nordlandssykehuset i Bodø, Lillian Olsen, ble anbefalt en operasjon etter mistanke om kreft i bukspyttkjertelen.

Innvoller fjernet

Som Avisa Nordland skriver i lørdagsutgaven utførte sykehuset en operasjon som medførte store komplikasjoner, uten å vite helt sikkert om det var kreft. Da Olsen våknet av narkosen var deler av bukspyttkjertelen (pancreas) og deler av tynntarmen fjernet. Milten var borte. Spiserøret var koblet fra og leveren var skadet. Men det var bare begynnelsen, for senere måtte hun opereres flere ganger.

Dette skjedde selv om Helse Nord i 2004 bestemte at denne type operasjoner bare skulle skje ved UNN i Tromsø eller ved Oslo Universitetssykehus.

Kan ikke tilgi

Nordlandssykehuset opplyser til AN lørdag at de har utført fire inngrep for denne type lidelser i løpet av de siste fire månedene, men det kan være snakk om flere tilfeller. Statens helsetilsyn kommer uansett til å gå gjennom alle tilfeller - fra 2004 og fram til idag - av pancreaslidelser der Nordlandssykehuset har utført inngrep i strid med Helse Nords retningslinjer.

Til AN lørdag sier Olsen at hun ikke kan tilgi det som har skjedd.

- Hvorfor kunne de ikke ha ventet? De kunne tatt kreftprøven, sydd meg sammen og ventet på svaret. Med det gjorde de ikke. De røsket heller ut innvollene. Jeg kan ikke tilgi at de ikke ventet, sier Olsen til lørdagsutgaven av Avisa Nordland.

Fornøyde da legene kom

I lørdagsutgaven av Avisa Nordland kan du lese at kirurgene som var involvert i behandlingen av Lillian Olsen fortsatt jobber på to sykehus i Nordland. Der kan du også lese hele den utrolige historien til Lillian Olsen.

Avisa Nordland presenterte de to kirurgene etter at de kom til Bodø. Avdelingsoverlege Hans Rydningen sa til AN da at ansettelsene av Johannes Diermann og Rastislav Kunda vile bety slutten på dyre innleide vikarer.

Les også: Valgte Bodø foran verden

– Vi har vært nødt til å leie inn denne kompetansen tidligere, til høye kostnader. Nå får vi redusert disse kostnadene betydelig. Så disse ansettelsene betyr veldig mye for Nordlandssykehuset, og for regionen, sa Rydningen til AN i januar 2009.

Etter avsløringen i dagens AN beklager Helse Nord feilbehandlingene.

- Dette er en meget lei sak. Alt tyder på at vi kommer til å få en klar beskjed fra helsetilsynet som vi må forholde oss til, sier fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.