Gå til sidens hovedinnhold

Bjørnefrykt på Støvset

Artikkelen er over 8 år gammel

Lokalbefolkningen på Støvset liker ikke tanken på at det kan befinne seg bjørn i området. Tirsdag ble det funnet et sauekadaver like ved bygda.

Helen Kristensen bor på Støvset og er sammen med barna sine en ivrig turgåer. Etter funnet av et bjørnedrept sauekadaver på Haukåsen bare litt over én kilometer fra bygda deres føler hun seg ikke trygg lenger.

– Jeg har blitt spurt av mannen min to dager på rad om jeg vil bli med på tur opp i fjellet, men jeg har nektet. Vi hadde egentlig planlagt en telttur, men det frister ikke å overnatte i telt nå du vet at det kan være en bjørn som lusker rett utenfor, forteller Kristensen.

Frister ikke

Hun er bekymret for om det kan være den samme bjørnen som har bevegd seg i Saltdal.

– Det frister som sagt ikke å gå opp dit. Dersom det er snakk om den samme bjørnen som har gått i Saltdal er det snakk om et stort dyr, sier hun bekymret.

Som mor er hun bekymret for å la barna sine bevege seg fritt i fjellene som de har gjort tidligere.

– Jeg fikk ikke den angsten da bjørnen var i Saltdal. Men vi sa for bare en uke siden, at nå er det bare et tidsspørsmål før han er her. Nå lar jeg ikke sønnen min på ni år gå alene i fjellet, sier Kristensen. Nabogutten Andreas Demmo sier han er oppmerksom på at han kan møte på bjørnen når han går tur.

– Jeg bruker naturen mye, til fisking og turer. Da vi hørte om sauen som var blitt tatt, ble jeg sendt ut for å se om jeg fant flere spor. Da hadde jeg det i tankene at det har vært bjørn i området. Det er litt uhyggelig, og jeg springer ikke akkurat over bakketoppene, sier Demmo.

Skremmende

Fredrik Støvset er sauebonde og tidligere ordfører i Skjerstad. Det var han som mistet en sau tidligere denne uken.

– Jeg har holdt på med sau siden 1964 og har aldri registrert bjørn her. Funnet ble gjort toppen én kilometer fra folk. Det er skremmende at vi får den så nær. Det fører til en krisestemning i bygda, sier han.

Støvset var rask med å sende en søknad om fellingstillatelse til kommunen. Svaret kom i form av en sum på 15.000 kroner til registrering av flere kadaver.

– Vi har fått 10 dager på å finne noe. Slik jeg forsto det er vi nødt til å finne flere kadaver for å kunne få en fellingstillatelse, sier han.

– La sauene beite

Mattilsynet skal i dag bestemme om det blir aktuelt med beitenekt der hvor bjørnen har herjet i Saltdal. Det er ikke til det beste for dyrene, mener Støvset.

– Mattilsynet sier de tenker på dyrevelferd. Men den beste dyrevelferden er å felle bjørnen og la sauene beite på fjellet, sier han.

Støvset lider i likhet med andre sauebønder økonomiske tap når dyrene blir tatt av rovdyr.

– Lammene til sauen som ble tatt blir halvparten så store uten søya. Det vil si at jeg må gi dem ekstra fôr, så det blir et økonomisk spørsmål etter hvert. Men jeg tenker ikke på penger i denne saken. Det eneste jeg bryr meg om er dyrene. Det er ille å se dyrene sine bli pint, konstaterer Støvset.

Han har ingen problemer med at det finnes rovdyr i naturen, men mener man må vise hensyn.

– Jeg aksepterer at de skal være rovdyr. Men dersom det blir for mange og flere beitedyr må bøte med livet, må man tynne ut. Det er nødt til å bli beskattet på et fornuftig vis, krever Støvset.

Kommentarer til denne saken