Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn (73) er pubvert og bryggerimester

Artikkelen er over 7 år gammel

Velkommen til Saltens minste pub.

Det må være Saltens minste pub, og det er en av meget få puber i det hele der pubverten også er bryggerimester. Bjørns Pub i Skjerstad er åpen for 22 gjester hver fredag.

– Jeg har drevet med ølbrygging som hobby i 30 år. Etter hvert ble det jo til at jeg ga bort en del, og det ble sammenkomster med venner der vi smakte på ølet. For fire år siden innredet jeg hønsehuset her hjemme på gården, med et rom til brygging og et rom til en liten privat pub. Sammenkomstene ble flere, men det var aldri snakk om betaling. Det er jo ikke lov, uten lisens. Enda de som var på besøk ofte tilbød betaling. Dermed ga det seg selv, og jeg søkte og fikk de nødvendige tillatelser, forteller Bjørn Liland (73).

Som de store

For ti år siden tok hobbyen en ny vending, Bjørn gikk over fra å bruke halvfabrikata som er å få kjøpt til ølbrygging, til å gjøre det hele fra bunnen av. Slik alle skikkelige bryggerier gjør, med malt, gjær, humle og vann som de eneste ingrediensene.

Både humle, gjær og malt velges med omhu. Det finnes mange typer, alt etter hva slags øl som skal lages. Maltet kommer fra Belgia og England, humle fra Tsjekkia, England og USA. Og vannet fra Skjerstad vannverk, det er rent nok.

Det er så moro!

– Jeg brygger ca. 40 liter i uka, og det handler mest om fire sorter. Det er vanlig pils, kalt Skjerstadpils, det er en klassisk engelsk bitter, en Indian Pale Ale som er et litt kraftigere øl, og en Sierra Nevada. Det er et amerikansk lyst øl. Og så juleøl til jul, da, forteller Bjørn Liland.

– Dette er så moro, folk kommer hit og koser seg, og jeg har det hyggelig!

Kommentarer til denne saken