- Billigere i Bodø

Evenes er ute av kampen om å bli hovedbase for de nye F-35-kampflyene (bildet), sier forsvarssjef Harald Sunde.

Evenes er ute av kampen om å bli hovedbase for de nye F-35-kampflyene (bildet), sier forsvarssjef Harald Sunde. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

- Prisen på kampflybase i Bodø blir 40 prosent lavere enn hva Forsvarsdepartementet har beregnet.

DEL

Det påstår ordfører Odd-Tore Fygle (Ap) og hans etterfølger Ole Hjartøy (H) i ei pressemelding.

Forsvarssjef Harald Sunde bekreftet tidligere tirsdag at Evenes var ute av base-kampen og at det nå sto mellom Bodø og Ørland.

Sunde er denne uken på rundreise for å informere Forsvarets ansatte om prosessen rundt Forsvarets langtidsplan.

- En viktig konklusjon er fortsatt at én base er nok. I utredningen så langt konsentrerer vi oss om de siste beregninger og vurderinger rundt alternativene Ørland og Bodø, sier Sunde.

Bodø rimeligere enn anslått

Flere medier har denne uken meldt at Ørland er førstevalget for hovedbase for de nye F-35-flyene. Det vil forsvarssjefen ikke kommentere.

Om Bodø blir valgt, må Forsvaret bygge en helt ny rullebane i havet, lenger bort fra byen. Grunnen er at F-35-flyene støyer langt mer enn dagens F-16.

Forsvarsdepartementet har anslått at ombyggingen vil koste 8,4 milliarder kroner. Ørland hevder ifølge VG at merkostnadene ved å velge Bodø vil ligge et sted mellom 6 og 15 milliarder kroner.

- Ørlandmiljøet er kanskje ikke den mest troverdige kilden når det gjelder å beregne kostnader for konkurrenten Bodø, skriver sittende ordfører Odd-Tore Fygle (Ap) og påtroppende ordfører Ole-Henrik Hjartøy (H) i ei pressemelding.

Pendlerutgifter

Dette avvises av den politiske ledelsen i Bodø. De mener netto investering blir mindre enn 5 milliarder kroner, altså 40 prosent lavere enn hva Forsvarsdepartementet har beregnet.

- Mange av hangarene og andre anlegg kan gjenbrukes. Flytting av rullebanen frigjør områder som har høy omsetningsverdi som næringsarealer i Bodø, og løser samtidig et framtidig oppgraderingsbehov for sivil luftfart, skriver de to bodøpolitikerne.

Som gir nok et stikk til rivalen i Trøndelag:

- Vi skjønner at ørlandsmiljøet har behov for å flytte fokus bort fra egne utfordringer, som for eksempel at basen ligger utenfor det primære operasjonsområdet, og at det åpenbart blir vanskelig å skaffe kompetanse til drift av en enebase på Ørland.

Vi ser i spenning fram til beregningene av pendlerkostnadene. Det samme gjelder håndtering av flystøy og miljøutfordringer på Ørland og ved en såkalt framskutt base nordpå (i praksis en tobaseløsning). Det er ikke enkelt å trylle disse utfordringene bort.

November

Sunde skal legge fram sin anbefaling for regjeringen i november. Han sier det er mange hensyn å ta.

- Dette er en utredning som krever nøyaktighet, som krever en rekke beregninger av økonomi, av størrelser, og ikke minst at det er to alternativer som geografisk er relativt forskjellige, sier han.

Si din mening om basekampen i kommentarfeltet her!

Artikkeltags