Tomasz Furmanek (40) har padlet i Norges vakreste fjorder. For å dokumentere blikkstille vann og stupbratte fjell bruker han hodekamera, et såkalt Go Pro-kamera. Det skriver Bergens Avisen.

Bildene redigerer han raskt og enkelt via mobiltelefonen. Her har han lastet ned en gratis app for bilderedigering som han bruker for å justere kontraster og gjøre bildet skarpere.

ALLTID KAMERA MED

– Jeg har alltid elsket natur og friluftsopplevelser og drev mye med toppturer og kiting tidligere, forteller han.

Kajakkpadling begynte han med først i 2005. De siste fem årene har turene blitt flere og flere.

– Jeg har alltid kamera med meg. For å få gode bilder er det viktig at jeg står helt stille, jeg kan ikke ta bilder mens jeg padler. Jeg er også avhengig av godt lys, og tar de fleste bilder enten tidlig om morgenen, eller sent på kvelden, sier han.

På langturer har han også med seg et lite kompaktkamera av typen Sony RX 100, MK2.

FANS PÅ INSTAGRAM

Bildene legger han ut på bildedelingstjenesten Instagram. Her har han snart 29 000 følgere, mange av dem har han fått i løpet av dagen.

– Jeg har følgere fra hele verden, både fotografer og friluftfolk, forteller han.

Både norske og utenlandske medier har latt seg imponere av bildene hans.

Det amerikanske magasinet «Canoe & Kayak» har trykket et av bildene fra Reinefjorden i Lofoten på omslaget. Bildet solgte han for 500 amerikanske dollar.

Daily Mail skriver at bildene tar «pusten fra deg». The Telegraph mener han har klart å ta bilde noen av Norges mest idylliske steder.

Også aviser i Serbia, Russland og Kina har publisert bildene hans.

– Det er egentlig helt vanvittig at interessen har blitt så stor, sier han.

BARE EN HOBBY

Furmanek er født i Polen, men flyttet til Norge da han var seks år. Han jobber nå som senioringeniør ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

– Det siste året har jeg redusert stillingen min til 80 prosent, slik at jeg kan bruke langhelgene og reise på flere turer, sier 40-åringen.

Han padler ofte på Sotra og Hjellestad. Han har også padlet langs kysten, helt opp til Lofoten.

– Jeg er spesielt glad i Nærøyfjorden, der er jeg fire-fem ganger i året. Jeg liker også Styggevatnet ved Jostedalsbreen. Her ser jeg ofte isflak som driver rundt i vannet. Sotra og Øygarden er også steder jeg aldri går lei. Her er det så mye variasjon, sier Furmanek.