Politiet har etterforsket de påståtte overgrepene siden i februar i år. Like lenge har menigheten jobbet tett opp mot både de tre fornærmede jentene og den mistenkte bestefaren, som alle er medlemmer i menigheten.

– Vi tar dette tungt inn over oss, men tar ikke stilling til skyld i saken. Det er politiets og domstolenes oppgave. Men i likhet med alle andre tar også Guds Menighet sterk avstand fra seksuelle overgrep mot uskyldige barn. Alle mennesker har en ond rot i seg, og ingen må tro at Guds Menighet mener sine egne medlemmer er feilfrie, sier Stokvik.

Lukket samfunn. Det de tre barnebarna påstår er bestefarens utuktige atferd mot dem, skal ha skjedd over flere år. Den yngste av de fornærmede kvinnene i saken er i begynnelsen av 20-årene, mens den eldste nærmer seg 30 år. De ferskeste overgrepene skal ha skjedd for fem-seks år siden. Overgrepene skal ha skjedd mens jentene var under 16 år.

Politiet ser svær alvorlig på saken som har oppstått i det lille samfunnet Vikten i Flakstad. Her er med få unntak alle sambygdingene medlemmer av en svært lukket menighet med strenge leve- regler. Den samme menigheten har også et trossamfunn etablert på Ørsnes i Kabelvåg i Vågan kommune. Til sammen i Lofoten har Guds Menighet 460 medlemmer.

Kripos deltok. Om noen dager skal politiadvokat Merete Hessen i Midtre Hålogaland politidistrikt avgjøre om hun skal be statsadvokaten ta ut tiltale mot bestefaren som i dag er i 80-årene. Politiets etterforskning, som også har inkludert avhør av menighetens medlemmer. Også Kripos har bidratt i en svært omfattende politietterforskning som har vart i flere måneder.

– Men det er vill fantasi dersom noen hevder at overgrepene skal ha skjedd på menighetens arrangementer. Vi er trukket inn i saken fordi vi føler ansvar for våre medlemmer, skyldige eller uskyldige. Alle har krav på rettferdig behandling. Men denne saken har vært svært vanskelig og det blir ikke bedre av at alt rulles opp i et svært lite samfunn med få mennesker der alle kjenner hverandre, sier Stokvik.

Gal kobling. Rainer Stokvik tviler på at den påståtte incest-saken vil ramme den omstridte menigheten ytterligere.

– Det er alltid noen som vil skade oss og det er gjengangere som står frem i media og forteller om traumatiske opplevelser i sin barndom. Men det er også medlemmer, eksempelvis meg, som har helt andre oppfatninger av oppveksten i Guds Menighet. Det blir uansett galt å koble slike ting opp mot en incest-sak som er under etterforskning, sier Rainer Stokvik som håper på ro rundt menigheten etter at påtalemyndigheten har truffet sin avgjørelse i saken.