Alle soldatene måtte også vaske seg i nedentil i det iskalde vannet.

Dette skjedde under en feltøvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år.

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg har ennå store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt, sier Alice Asplund (23) fra Eidsvoll. Hun er i førstegangstjeneste i Luftforsvaret i Bodø, og til daglig hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan.

– Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier hun.

Nektet, men ble avvist

Alice Asplund og de andre soldatene var midt i en tredagers feltøvelse da de om kvelden 21. september fikk beskjed fra øverste befal på feltøvelsen, en løytnant, om at alle sammen skulle bade nakne.

– Dette var noe jeg virkelig ikke hadde lyst til å gjøre, på grunn av mine egne intimgrenser, sier hun.

Asplund sier hun spurte om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, eller at hun kunne gå et annet sted å bade. Men dette ønsket ble blankt avvist av løytnanten.

– Jeg fikk beskjed om at alle skulle bade nakne, inkludert meg. Jeg sa at han ikke kunne tvinge meg til å bade naken sammen med alle guttene, men da svarte han at det kunne han, forteller hun.

Så kommer nok en beskjed fra befalet:

– Alle skulle vaske seg godt nedentil og under armene.

I frykt for ordrenekt, gikk hun til slutt naken ut i det kalde vannet, som hun hadde fått ordre om.

Asplund forteller at hun gikk gråtende tilbake til leiren den kvelden.

Hun anmeldte denne saken til Salten politidistrikt, og som videre tok kontakt med militærpolitiet.

Saken henlagt

Nestkommanderende stabssjef ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, og sjefen til befalet som var på denne øvelsen, sier han ble informert om saken med en gang den ble anmeldt til politiet.

Militærpolitiets etterforskningsenhet fra Sessvollmoen kom opp til Bodø for etterforske saken. Dette innebar blant annet avhør av alle impliserte, ifølge Salthammer.

- Salten politidistrikt henla saken, da de ikke fant noen straffbare forhold, sier Salthammer.

Han forteller at dette da ble en intern personalsak.

- Uheldig

– Vi har gått igjennom hvordan vi praktiserer rutinene våre i forhold til de leksjonene vi har, og at vi sørger for at vi er trygge på utførelsen av leksjoner, sier han.

– En feltøvelse er en av flere slike leksjonsopplegg, der vi øver på det som vi har bestemt på forhånd. Vi har ikke foretatt noen momenter som ikke skal gjennomføres.

– Hva var badingen da?

– Det var et moment som handlet om felthygiene.

– Må man bade nakne på slike øvelser?

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, da dette kommer inn på vår måte å behandle slike personalsaker på internt. Men det er uheldig at det oppleves krenkende for enkeltpersoner, sier Trond Salthammer.

Les mer om denne saken i Avisa Nordlands papirutgave, som også er tilgjengelig i PDF-utgave og på iPad.