Gå til sidens hovedinnhold

Banksjefen spilte bort ti mill. på poker

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg har gjort noe veldig galt.

På nattetid spilte Bjørn Helge Karlsen (43) bort ti millioner kroner på nettpoker i løpet av ti år. På dagtid gamblet banksjefen med mye høyere innsats: Jobben, familien og friheten.

I desember møter Karlsen i Salten tingrett, tiltalt for grov korrupsjon. Da er det nøyaktig ett år siden den tidligere banksjefen planla å ta livet sitt. Han var politianmeldt av sin tidligere arbeidsgiver, DNB bank ASA og siktet for en kriminell handling med strafferamme på inntil ti års fengsel.

Snakker ut

– Du ønsker å fortelle historien din – med fullt navn og bilde – samme dag som tiltalebeslutningen ble forkynt. Hvorfor det??

– Jeg har gjort noe veldig galt. Jeg er ikke ute etter medlidenhet eller å unnskylde mine handlinger. Men jeg ønsker å fortelle offentligheten hvorfor jeg handlet som jeg gjorde og prøve å forklare hvilke krefter som ligger i en avhengighet, svarer han.

– I tillegg er det svært viktig for meg å redusere spekulasjoner knyttet til min plutselige exit fra banken. Og ikke minst formidle til mine tidligere kunder at mine handlinger ikke har fått noen økonomiske konsekvenser for dem.

Ikke planlagt

Historien begynner i 2009. Det er finanskrise og store bevegelser i markedet. Bjørn Helge Karlsen hjelper en kunde med rådgivning i en valutahandel som gir stor gevinst.

Ikke lenge etter, settes et større beløp inn på privatkontoen hans. Det kunden ikke vet, er at banksjefen bærer på en stor hemmelighet, en som ikke engang hans aller nærmeste vet om: Han er spilleavhengig, hekta på nettpoker.

– Å få tilgang på en jevn pengestrøm i den størrelsesorden, kan sammenlignes med å gi gratis sprit til en alkoholiker. Jeg mistet kontrollen over min egen atferd, beskriver han.

Fra full til null kontroll

Karlsen har vært fast ansatt i DNB siden 1991, banksjef siden 2003.

– Etter så mange år i bransjen har du det etiske i ryggmargen. Men trangen til å gamble vant over de moralske grensene mine, innrømmer han.

– Nå som jeg har fått opp sidespeilene igjen, ser jeg jo hvor irrasjonelt og egoistisk det hele var, legger han til.

Gamblet med alt

Karlsen og kunden, som også er medtiltalt i korrupsjonssaken, fortsatte med den uskrevne avtalen om gode råd mot deling av avkastning.

I løpet av en periode på fire år ble det utført utallige handler med en totalgevinst på rundt fire millioner kroner.

– Jo mer penger jeg fikk tilgang til, jo mer penger brukte jeg. Og jo lengre tid det gikk, jo vanskeligere var det å si stopp. Alt sto jo på spill; jobben, hjemmet, samboerskapet, forteller Karlsen.

Han antar han totalt sett har spilt bort nær ti millioner kroner de siste ti årene.

– Er du spillefri i dag??

– Ja. Men jeg skal være ærlig å si at «friskmeldt» blir jeg nok aldri. Men jeg har tatt et valg, bygget meg forsvarsmurer og lært meg hva som trigger meg og hvordan jeg skal unngå disse triggerne.

Sa stopp

På høsten i 2011 gikk kunden på et ganske stort tap. Karlsen var av den oppfatning at banken var den erstatningspliktige, men på grunn av hans relasjon til kunden – og faren for en granskning som kunne avsløre dem – førte og fordelte han pengene tilbake i flere transaksjoner og over en lengre periode.

Dette er i strid med bankens regelverk. Karlsen brukte et halvt år på denne prosessen.

– Da jeg var ferdig, sa jeg til kunden at dette måtte stoppe. Jeg begynte å bli paranoid og var livredd for å bli tatt.

Det skulle vise seg at han ikke hadde klart å operere helt under radaren likevel. Først kom det spørsmål som det var vanskelig å svare på. Så startet undersøkelsene. I mars 2013 kom beskjeden han hadde fryktet:

– Jeg ble kalt inn på kontoret og konfrontert med funnene utredningsgruppa hadde avdekket, blant annet alle transaksjonene mellom min og min kundes privatkontoer. Da la jeg alle kort på bordet, forteller han.

– Hvordan føltes det?

– Det er rart å si det, men egentlig var det en stor lettelse.

Verden raste

Karlsen hadde båret på hemmeligheten sin i ti år. Spilt bort like mange millioner. Var suspendert fra jobben og risikerte politianmeldelse. Likevel:

– Det aller aller verste var å gå hjem og fortelle alt til samboeren min. Det er det vanskeligste jeg noensinne har gjort. Det var så nedverdigende og jeg skammet meg sånn. Alt jeg kunne gjøre var å legge meg flat og prøve å bygge livet opp igjen, stein for stein.

For å unngå å bli sittende hjemme i hele suspensjonsperioden og risikere å falle for fristelsen til å spille, tok han kontakt med en god venn som han fikk bruke som samtalepartner og luftekanal.

Planla selvdrap

Så kom enda et slag: DNB besluttet å politianmelde forholdet.

En fredag i desember i fjor, fikk han vite at det var tatt ut siktelse mot ham for grov økonomisk kriminalitet.

– Den helga brukte jeg til å planlegge å ta livet mitt. Det skulle skje på mandag, i kjelleren, etter jeg hadde kjørt barna på skolen og samboeren hadde dratt på jobb. Tauet var klart, jeg hadde bestemt meg, forteller han.

Tilfeldighetene skulle ha det til at samboeren måtte ned i kjelleren og fryse ned noen brød på morgenkvisten. Hun så tauet, la to og to sammen og slo alarm til mannen som hadde hjulpet dem.

– Jeg satt hjemme og klar da telefonen ringte, og ringte, og ringte. Da jeg til slutt svarte, og prøvde å avfeie kameraten med «jeg er litt opptatt, kan vi snakkes senere?», sto han allerede utenfor døra og nektet å godta svaret. Jeg ble rett og slett tatt på fersken. Det reddet livet mitt.

Ny sjanse

I dag har innstillingen og synet på livet forandret seg. Han får arbeidsavklaringspenger, og en samarbeidsavtale mellom Nav og forretningsmann Tord Kolstad har gjort at han har kommet seg ut i arbeidslivet igjen.

– Tord Kolstad ringte meg og sa: «Jeg vet hva du er god for og hva du står for, og jeg vil at du skal komme og jobbe for meg». Han ga meg en sjanse da jeg trengte det som mest, og jeg er evig takknemlig.

Forberedt på storm

Men størsteparten av æren får samboeren og kameraten.

– Jeg føler jeg er over den første og verste kneika. Har klart å erkjenne at jeg har et problem, ta tak i problemet og tenke framover, ikke bakover, sier han, men understreker at:

– Jeg er klar til å ta min straff, hva enn retten finner ut at den bør være.

Samboerparet har noen tøffe måneder foran seg:

– Vi er forberedt på en storm, som blåser opp og rensker bort, men samtidig inneholder gjenstander som uten tvil vil treffe hardt.

Grov korrupsjon har en strafferamme på inntil ti år i fengsel:

– Jeg kan ikke planlegge så mye framover og har heller ikke forberedt meg på noe «worst case scenario». Samtidig tenker jeg at jeg, tross alt, er veldig heldig. Jeg gamblet høyt og tapte mye, men de aller viktigste kortene har jeg ennå på hånda: Livet og familien min.

– Handlet i god tro

Valutakunden vil erklære seg ikke skyldig i når straffesaken kommer opp.

Det sier advokat Svein Inge Skipnes, som er forsvarer for banksjefens medtiltalte i korrupsjonssaken.

Avisa Nordland har snakket med kunden, men han ønsker ikke å kommentere verken tiltalen eller skyldspørsmålet.

Visste ikke

I tiltalebeslutningen heter det at kunden overførte til sammen to millioner kroner til Karlsens bankkonto, noe som utgjorde om lag 50 prosent av nettofortjenesten etter valutahandler Karlsen hadde utført for ham.

– Min klient har handlet i god tro og forholdt seg til en banksjef som aldri har signalisert at transaksjonene var lovstridige, sier advokat Skipnes.

Han bekrefter videre at kunden vil erklære seg ikke skyldig i retten.

– Trist

Informasjonsdirektør i DNB bank ASA, Even Westerveld, beskriver saken slik:

– Dette er selvfølgelig en alvorlig og trist sak for konsernet. Utroskapen ble avdekket gjennom bankens egne kontrollrutiner og vi har nulltoleranse for økonomisk kriminalitet. Ut over det kan jeg ikke kommentere en sak som skal opp i retten til media.

Banken har ennå ikke tatt stilling til om de vil gå til erstatningssøksmål mot de to tidligere ansatte.

Statsadvokat Hilde Stoltenberg bekrefter overfor Avisa Nordland at hun har tatt ut korrupsjonstiltale mot to personer, men ønsker ikke å gå nærmere inn på årsakene til at nettopp denne bestemmelsen er brukt.

I tiltalebeslutningen heter det imidlertid at «korrupsjonen anses som grov fordi den har gitt betydelig økonomisk fordel».

Når spillet tar kontroll

Pengespillavhengighet er en internasjonalt anerkjent diagnose.

– I det øyeblikket pengespilletrangen tar over livet, tross at spilleren er bevisst konsekvensene det kan få.

Slik forklarer Rune Mentzoni, postdoktor ved Institutt for samfunnspsykologi, UiB, diagnosen «ludomani» eller pengespillavhengighet. Mentzoni forsker på avhengighet og pengespill:

– Kontrollaspektet står helt sentralt. Man vet at man er avhengig, men klarer ikke stoppe. Mange rapporterer også om et betydelig tap som igjen legger grunnlag for den evige jakten på gevinsten som skal gjøre opp for tapet, forklarer han videre.

Diagnose

Selv om dataspillavhengighet, «spillegalskap» på folkemunne, og pengespillavhengighet har mange likhetstrekk, er det likevel et par ting som skiller de to tilstandene.

Spillegalskap et såpass nytt fenomen at man mangler tilstrekkelig kunnskap for å kunne kalle det en diagnose, som pengespillavhengighet er. Der spillegalskap først og fremst er en tidstyv, kan pengespillavhengighet i tillegg gi konsekvenser i form av store gjeldsproblemer. Man ser også forskjeller i hvem som rammes av hva. Spillegalskap rammer første og fremst unge gutter i aldere 15–25 år, mens pengespillavhengige er unge voksne over 25 år.

Dårlig impulskontroll

Man har ikke noen fasit på hvem som risikerer å bli rammet av ludomani, men Mentzoni ser likevel en del likhetstrekk hos personer som sliter men gamblingproblemer.

– Av personlighetstrekk kan jeg nevne dårlig impulskontroll som en faktor. Vi vet også at mange pengespillavhengige har tilleggsproblematikk som depresjon eller angst, forklarer han.

På spørsmål om personer i finanskretser, som håndterer store pengesummer hver dag, er mer disponert enn andre, svarer han slik:

– Det er ikke første gangen jeg hører om gamblere i finansmiljøer, men det er oftere folk med lite penger som blir spilleavhengige.

Korrupsjonstiltalte Bjørn Helge Karlsen er ikke diagnostisert med pengespillavhengighet i skrivende stund.