Gå til sidens hovedinnhold

Åtte av ti bruker briller eller linser

Artikkelen er over 7 år gammel

Mote og økt skjermtid får skylda

I 2005 brukte 57 prosent av befolkningen synshjelpemidler som briller eller linser. I dag er tallet 79 prosent.

- Ja, tidene har absolutt forandret seg, bekrefter Andreas Klette, optiker og eier av Jacob Klette Optik AS.

- Bare i løpet av de siste tre-fire årene har briller gått fra ukult til dødskult. Jeg får inn 12-åringer som jubler når de skal hente brillene sine og de som allerede ser godt, bestiller seg briller uten styrke på nettet, illustrerer han videre.

Synskrevende samfunn

Men den kraftige økningen på kort tid har flere årsaker enn moter og trender, ifølge generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

- Samfunnet er blitt mer synskrevende på flere områder. Økt bruk av nettbrett, pc og smarttelefoner må ta sin del av skylden for at flere trenger hjelp med synet, sier han.

En annen tenkelig sammenheng er økt levealder.

- Vi lever lenger enn før, og både unge og eldre i dag vil se godt for å klare seg best mulig i dagliglivet, forklarer han.

Flest kvinner

I undersøkelsen, som er utført av TNS Gallup for Norges Optikerforbund, heter det videre at flere kvinner enn menn bruker synshjelpemidler. Funnene overrasker ikke optiker Klette i Bodø.

- Menn venter i det lengste med å innrømme overfor seg selv at ikke alt fungerer som det skal og enda lenger med å oppsøke hjelp. Spesielt når det gjelder aldersbetinget langsynthet sitter erkjennelsen langt inne, smiler han.

Briller som pynt

I tillegg til at kvinner generelt er bedre til å følge opp sin egen helse enn menn, er Kari Nordmann tradisjonelt sett mer opptatt av utseende og trender enn Ola.

Slik forklarer i alle fall førsteamanuensis og optiker Helle K. Falkenberg ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold tallene.

- Kvinner bruker mer tid på å finne en brille som kler dem, og de kjøper gjerne flere forskjellige par for å kunne forandre image. For kvinner har briller lenge vært sett på som et fint tilbehør i tillegg til funksjonen, sier hun.

Unge nærsynte

Også blant den yngste generasjonen er livsstilen med på å endre synet.

- Vi vet at man blir nærsynt av å lese mye. Måten barn og unge benytter pc, nettbrett og smarttelefon på i dag, gjør at øyet blir tvunget til å fokusere på mindre detaljer på nært hold, noe som er unaturlig for øyet, sier Hans Torvald Haugo i optikerforbundet.

For første gang har bransjen begynt å anbefale folk å bruke lesebriller for å forebygge nærsynthet.

Vest møter øst

I Østen, der de har et komplisert skriftspråk som krever at man leser og tyder mye, er rundt 70 prosent av befolkningen nærsynte. Til sammenligning har prosentandelen i Vesten har ligget på 40.

- Tallene som optikerforbundet i dag viser til, kan tyde på at vi har kommet på nivå med Østen, sammenfatter Klette, og innrømmer at brillebransjen lever bra om dagen.

- Jo da, vi gjør det godt, men også optikerbransjen merker prispress og konkurranse. Men det kommer jo bare forbrukerne til gode, avslutter han.

Kommentarer til denne saken