Til uka får du se det ingen har sett siden 2015

Oslo  20150928.
Supermåne og total måneformørkelse sett fra Vigelandsparken i Oslo sent natt til mandag. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda.
Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20150928. Supermåne og total måneformørkelse sett fra Vigelandsparken i Oslo sent natt til mandag. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorda. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Siden 1900 har det kun skjedd fem ganger. Nå, 31. januar, vil vi kunne oppleve «supermåneformørkelsen» for sjette gang, ifølge NRK Nordland.

Ifølge kanalen er det sjeldent at supermåne oppstår samtidig med måneformørkelse.

– Månen går i en elliptisk bane. Det vil si at noen ganger når det er fullmåne, vil månen være nærmere jorda enn den vanligvis er. Da vil den se større ut og kalles gjerne en supermåne, forteller seniorrådgiver og forsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter, til NRK.

Supermåneformørkelse skjer når det både er fullmåne, total måneformørkelse og når månen er på det punktet som er nærmest jorden. Helt 1900 har det skjedd fem ganger; 1928, 1946, 1964, 1982 og 2015.

Fenomenet kan best oppleves dersom man befinner seg lengst nord, men vil også kunne sees fra hele landet.

Ved en månemørkelse skal månen i prinsippet bli helt mørk når jorden skygger for månen, men ved en totalt måneformørkelse treffer sollyset ytterkantene av jorden, som igjen reflekterer større partikler i atmosfæren. Det som da skjer er at lyset reflekteres på baksiden av jorden, og da oppstår det et rødt lys fra solen som reflekterer tilbake på månen. Dermed vil månen se rød ut.

– Litt av det samme skjer når sola går ned mot horisonten.- Der ser du gjerne at sola og himmelen blir farget rødt, sier Brekke til NRK Nordland.

Han forklarer videre månen går gjennom ulike faser ved en måneformørkelse. Ifølge Himmelkalenderen starter det med en penumbrale fasen, før den går over til en delvis fase, videre til en total fase og til slutt totalitetens midte. Det hele avsluttes med at det samme skjer i motsatt retning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken