Årets russefeiring blir mobbefri

Russestyret på Bodø videregående skole har bestemt seg for å ikke lage noen "bubbeliste" i år.  - Vi kan ha det gøy, uten at det skal ødelegge dagen for enkeltindivider, sier russepresident Birk Beiron Raade. Fra venstre: Frida Engan (djævel), Ingrid C. Jakhelln (festsjef), Birk Beiron Raade (president), Peter Ståleson Landstad (styremedlem), Lisa Fjordtun (redaktør), Miriam Bugge Anderssen (årboksjef) og Line Nykmark (prest).

Russestyret på Bodø videregående skole har bestemt seg for å ikke lage noen "bubbeliste" i år. - Vi kan ha det gøy, uten at det skal ødelegge dagen for enkeltindivider, sier russepresident Birk Beiron Raade. Fra venstre: Frida Engan (djævel), Ingrid C. Jakhelln (festsjef), Birk Beiron Raade (president), Peter Ståleson Landstad (styremedlem), Lisa Fjordtun (redaktør), Miriam Bugge Anderssen (årboksjef) og Line Nykmark (prest). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Russen i Bodø sier nei til "bubbelista". Hedres av Russens hovedstyre.

DEL

Ei «bubbeliste» er russens svarteliste over første- og andreårselever ved skolen som har utmerket seg på en negativ måte. Lista blir offentliggjort i forkant av russefeiringa, og flere av russekravene går tradisjonelt ut på å harselere med elevene på lista. Noen av kravene er uskyldige, som å kysse en «dangel» eller tegne bart på en «bubb». Mens andre kan være langt over hva norsk lov tillater, med vold, trakassering og frihetsberøvelse som stikkord.

Les også: Anmelder russ etter frihetsberøvelse

Setter punktum

Nå vil russestyret ved Bodø og Bodin videregående skole sette en stopper for det de kaller mobbing satt i system.

– Personer på lista blir offentlig uthengt. Mange av dem tør ikke vise seg på skolen i russetida, forteller russepresident Birk Beiron Raade.

Mathias Bull, president i Russens Hovedstyre 2013, gir sin fulle støtte til Bodø-russen:

- Vi i Russens Hovedstyre har nulltoleranse for vold og mobbing. Dette hører ikke hører hjemme i russetiden. Ungdommen har så mye annet morsomt og hyggelig å bedrive tiden med enn å mobbe førsteklassinger, skriver han i en e-post til Avisa Nordland.

Rykteliste

– Vi vil ikke at russetida skal gå på bekostning av andre. Det må da gå an å ha det gøy uten å såre mennesker, påpeker Frida Engan.

Engan var selv oppført på bubbelista da hun gikk førsteåret på videregående.

– Det ble satt ut et rykte om at jeg hadde en hemmelig sparekonto til silikonpupper. Russen kledde seg ut som meg og gikk rundt med bøsse og samlet inn penger, forteller hun.

Engan tok det hele med et smil, men understreker at mange av ryktene som settes ut verken faller kategorien uskyldig eller humoristisk.

– Mange av ryktene er av seksuell karakter og kan få store konsekvenser for den det gjelder.

For eksempel har ei bubbeliste inneholdt navngitte personer tagget med «Sug dæ for to sigg», eller «Quisling» eller «Tar de fleste og det meste».

Politianmeldt og utvist

Hvert år resulterer bubbelista, og russekravene knyttet til den, i politianmeldelser og utvisninger. I fjor ble tre personer i russestyret utvist for å ha hengt opp bubbelista til offentlig beskuelse i skolens kantine. Men for de fleste er nok frykten at et rykte – som oftest helt uten rot i virkeligheten – skal bli hengende ved en i lange tider.

Beslutningen om å avskaffe lista ble tatt av russestyret. Men ikke alle var enige i beslutningen.

– Argumentene for å beholde lista var at den er «tradisjon». Mange er også redd for å bli stempler som «tamruss», forklarer styremedlem Peter Ståleson Landstad, men lover at årets knutekrav ikke på noen som helst måte skal bli tammere enn tidligere.

Tradisjonelt sett har bubbelista sprunget ut fra skolens russestyret. Men russepresident Raade og co. tør ikke garantere at enkeltpersoner ikke ser sitt snitt til å lage egne lister.

Ingen liste på Bodin

Da Avisa Nordland var i kontakt med russepresident Emilia Efstathiou på Bodin videregående skole onsdag kveld, hadde ikke russestyret tatt stilling til spørsmålet om bubbeliste ennå. Torsdag besluttet imidlertid et flertall i styret at heller ikke Bodin-russen vil opprette liste i år.

– Vi er klar over at flere har følt seg mobbet som følge av bubbelista. Dette året vil vi heller fokusere på andre ting for å ha det artig, sier Efstathiou.

Artikkeltags