Mona (55) om nominasjonen: – Det er surrealistisk og jeg kan ikke tenke for mye på det. Da kommer tårene

Mona Mosti.

Mona Mosti. Foto:

DEL

Årets NordlendingSom daglig leder for Kobberløpet og Fjellfarer har Mona Mosti (55) fra Vatnbygda vært med på å sette Sulitjelma og Salten på kartet.

Kobberløpet, som også i 2019 passerte 1.000 deltakere til start, vant i år prisen som årets Salten-ambassadør – og skilandslaget har blitt et fast inventar på Jakobsbakken.

Mona Mosti (55) er en av kandidatene som kan stikke av med utmerkelsen «Årets Nordlending».

– Det er surrealistisk og jeg kan ikke tenke for mye på det. Da kommer tårene, sier hun.

Sjenert 55-åring

2019 har vært et innholdsrikt år for Mosti, preget av framgang på flere plan:

– Det har vært mye jobb og jeg har ingen ni til fire-jobb. Men med et konstant fokus på det vi gjør er alt mulig. For Kobberløpet sin del kan jeg ikke berømme alle samarbeidspartnerne og hovedkomiteen nok. Uten dem hadde det ikke vært mulig å gjennomføre nok et vellykket skirenn i sulisfjellene, sier hun.

– For egen bedrift er det rett og slett det brennende ønsket om å skape flere arbeidsplasser i Sulitjelma, samt å få folk ute i verden til å se hvor flott vi faktisk har det her, som driver meg, legger hun til.

Fjellfarer har lagt bak seg sitt første driftsår på Jakobsbakken med nyrenoverte Messa som base.

– Vi har hatt mange ulike gjester, både fra privat- og bedriftsmarkedet og jeg tror kanskje jeg har blitt flinkere til å gi litt mer «slipp», etter at Erik flyttet hjem og økonomisk sett har Fjellfarer kommet bedre ut enn først forventet. Hjemmekafé på Messa om sommeren er undervurdert, sier hun og smiler.

– Men du liker ikke å være i fokus?

– Nei, jeg blir sjenert. Jeg vet at det er en del av jobben, men aller helst vil jeg gå i hi, eller kjøre til Jakobsbakken og gå innover fjellet. Det har nok noe med at det er så mange andre som jeg vil dytte foran meg. Det er mange flere som står bak en slik nominasjon som denne enn bare meg, svarer hun.

– Kulturskatt

For Mosti beskriver seg selv først og fremst som samboer, mamma, bestemor og bonusmamma.

– Så har jeg i tillegg et brennende ønske om at Sulitjelma skal skinne igjen. Bortsett fra venner og familie, ligger det mitt hjerte aller nærmest. Sulitjelma har mistet så mye opp gjennom årene, sier hun.

Og er det én ting hun har lært, siden hun flyttet til Sulitjelma for snart ti år siden, er det at ting skjer ikke over natta:

– Det tar tid, og at vi har blitt lagt merke til av folk som ønsker å hjelpe oss på veien til et bedre Sulitjelma, er helt fantastisk, sier hun og påpeker:

– De siste årene har vi klart å få landslaget hit, vi har lyktes med å gjøre folk nysgjerrige på Jakobsbakken. Jeg ønsker ikke nødvendigvis at det skal ta helt av, men målet vårt er å vise fram kulturskatten i sin passelige form.

For Mosti er ydmyk over kulturhistorien Sulitjelma bærer på, og hun er veldig stolt over at hun, gjennom sine plattformer, får bidra til å vise den fram.

– Men det hadde ikke gått uten alle de andre som også trekker i de riktige trådene. Det være seg økonomi, samt bistand av kompetanse. Når man kobler ulike, flinke folk med et felles mål sammen, blir det magi, sier hun.

Samarbeid og samhold

De siste årene har utviklingen i Sulitjelma vært stor. Ny butikk har reist seg, hytteprisene i fjellet har steget, ny skole er bygget og fjellandsbyen har utvidet med flere senger, i tillegg til satsingen på Jakobsbakken – for å nevne noe.

– Vi har trua på hverandre, rett og slett, sier hun.

– Nøkkelen er samarbeid og samhold – noe som står sterkt i Sulitjelma.

Det er vanskelig for gründeren å trekke fram ett eneste høydepunkt fra 2019, men etter å ha tenkt seg om kommer svaret:

– Det er veldig mange, men ett av dem er da landslaget kom tilbake og at Kobberløpet klarte å holde det samme nivået med skideltakere som året før. Det er en stor prestasjon, sier hun.

Artikkeltags