Åpnet Campus Helgeland

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Tirsdag klokken 11.30 var det klart for den offisielle åpningen av Campus Helgeland. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sto for åpningen, men det var mange andre ting på programmet, skriver Rana Blad.

Se video fra åpningen på ranablad.no

- Jeg vet ikke om jeg klarer å snakke. Jeg er så rørt. Det er ti år siden jeg begynte å jobbe med dette. Dette er det største som har skjedd her i dette årtusenet, sa tidligere Rana-ordfører Inge Myrvoll (SV) i et intervju på direkten med Rana Blad før åpningen.

Han omdøpte Nytorget til Universitetsplassen for anledningen.

Et par minutter før 11.30 satte Agnes Born i gang fra scenen.

- Drøm i oppfyllelse

- Dette er en stor dag for Mo i Rana. Dette er en stor dag for Helgeland. Og en stor dag for Nord-Norge, sa Bjørn-Audun Risøy fra Kunnskapsparken Helgeland tre år senere.

- Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er viktig å si at det er Rana kommune som har fått bygd Campus Helgeland. Et fantastisk flott bygg, sa han og ble avbrutt av jubelrop og applaus.

- Denne begivenheten har mange av oss ventet på i 30 år. Derfor er det en stor glede for meg å ønske kunnskapsminister Kristin Halvorsen velkommen til åpningen. Hun er en av dem som virkelig har bidratt til å realisere dette, og vi setter pris på at hun står for den offisielle åpningen, sa Høyre-ordfører Kai Henriksen.

Stahet og steilhet avgjørende

Kristin Halvorsen fulgte opp med å gratulere med dagen, og fortalte at hun hadde tatt en tyvtitt i bygget.

- Dette er et sted hvor studenter vil trives og dra denne regionen og Nord-Norge framover, sa SV-politikeren.

- Mitt intrykk er at ranværinger er utrolig sta mennesker. Og som dere vet er en god del av dem i mitt eget parti. Tror nesten ikke jeg hadde fått satt meg ned og gjort meg kjent med finansdepartementet før herr Myrvoll var på tråden. Da vet jeg det koster penger. Det var et stopp i en lang kamp for Campus Helgeland. Utrolig mange mennesker har stått på for å få på plass dette visjonære prosjektet. Vi har bidratt med noe. Ildsjeler lokalt og sta ranværinger har vært viktige bidragsytere. Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Narvik. Dette er fantastisk, sa Halvorsen fra talerstolen og mente dette kom til å bli en inspirasjon for andre rundt om i landet.

Og Kristin Halvorsen tror ikke sta ranværinger gir seg nå som bygget står.

- Jeg vet at mange ønsker seg ingeniørutdanning her. Jeg vil invitere Høgskolen i Narvik og Campus Helgeland til et samarbeid her. Da har vi en visjon videre, et bygg, kompetanse, mange miljøer på plass og jeg gleder meg til å jobbe sammen med dere som det stedet som virkelig kan kombinere utdanning og arbeidsliv. For det trenger vi, sa kunnskapsministeren.

- Dette hadde ikke kommet uten den staheten og steilheten som ranværinger har. Men heller ikke utenom samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og den innsatsen kommunen har gjort. Så: gratulerer med dagen, avsluttet hun med.

- Unikt

Etter en heftig danseoppvisning av Kraft dansekompani, med litt hjelp fra elever ved Polarsirkelen vgs. etter hvert, og en liten prat om barna ved Barnas hus og deres Campus Helgeland-prosjekt var det fylkesråd for næring, Arve Knutsen (KrF), som inntok talerstolen. Selv om han mente at det fenomenale danseinnslaget egentlig burde være avslutningen.

- Dette er en festdag for hele Nordland og en festdag for kunnskapsutviklingen i hele Norge. Jeg mener dette er unikt, hvor flere utdanningsinstitusjoner samarbeider. Det lover godt. Håper det kan være til etterfølgelse for mange plasser i landet vårt, sa Knutsen.

Representanter fra Universitetet i Nordland, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Nesna fulgte så med sine gratulasjoner.

- Vi vil gjerne fylle bygget med innhold, sa HiNe-rektor Sven Erik Forfang.

Kristin Halvorsen klippet snora, før de som hadde møtt opp på åpningen fikk gå inn i bygget på rød løper.

Artikkeltags