Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for oljevirksomhet

Artikkelen er over 8 år gammel

Statssekretær Ane Hansdatter Kismul er ikke lenger så bastant i sin oljemotstand.

I Senterpartiets programkomite stemte hun sammen med blant andre senterungdommens leder Sandra Borch for et forslag der ingen nye områder utenfor Lofoten og Vesterålen åpnes, samtidig som det kan tillates aktivitet i den delen av Nordland VI som allerede er åpnet.

Det er forslaget som også olje- og energiminister Ola Borten Moe har gått inn for.

Programkomiteen hadde to forslag på bordet. Det ene gikk ut på at vi ikke skulle åpne for noen oljevirksomhet i området utenfor Lofoten og Vesterålen. Det andre forslaget var at vi skulle gå inn for konsekvensutredning av hele området. Jeg valgte å støtte et kompromissforslag som sier at ingen nye områder utenfor Lofoten og Vesterålen skal åpnes, men at det kan være aktivitet i åpnede deler av Nordland VI, som ble åpnet i 1994, sier Kismul.

Statssekretæren i Olje- og energidepartementet, som opprinnelig er fra Mosjøen, har en fortid som leder i Natur og Ungdom tidlig på 2000-tallet. En posisjon der kamp mot oljevirksomhet var sentral.

Natur og ungdom-leder

Statssekretæren i Olje- og energidepartementet, som opprinnelig er fra Mosjøen, har en fortid som leder i Natur og Ungdom tidlig på 2000-tallet. En posisjon der kamp mot oljevirksomhet var sentral.

Hun vil ikke si så mye om sin egen politiske utvikling.

- Jeg, sammen med flertallet i programkomiteen, mener det er ønskelig å finne et kompromiss som kan samle partiet i en viktig sak. De to forslagene som lå på bordet var ytterpunktene. Nå har vi foreslått en forsiktig tilnærming, hvor det kan åpnes for aktivitet i området som allerede er åpnet. Det er den vurderingen jeg har gjort, sier Kismul.

Det vakte oppsikt da olje- og energiminister Borten Moe ville åpne for konsekvensutredning av det omstridte området utenfor Lofotodden.

Kontroversielt i Sp

Sandra Borch vakte ikke mindre oppsikt da hun gikk mot Senterungdommens eget vedtak om å verne området for oljeleting, og støtte flertallsforslaget i programkomiteen, sammen med Borten Moe og Kismul.

Områdene det er snakk om ble åpnet allerede i 1994, men ble midlertidig stengt av Stoltenberg I-regjeringen i 2001.

15 av 19 fylkeslag i Senterungdommen har nå sett seg nødt til å sende ut pressemelding, for å slå fast at dette ikke er noe flertallet ønsker.

- Et klart flertall på landsmøtet var imot oljeutvinning i de sårbare områdene som det her er snakk om. Derfor forventer vi også at ledelsen i Senterungdommen følger opp når de fronter og skal stemme for Senterungdommens politikk i Senterpartiet, heter det i pressemeldingen.

- Hvorfor jeg har gjort det, vil jeg svare på etter at jeg har møtt mitt landsstyre til helga, sier Borch til Nettavisen.