Gå til sidens hovedinnhold

Ap på glid om norsk Libya-granskning

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeiderpartiet stemte i april imot forslaget om ekstern evaluering av Norges rolle i Libya-krigen i 2011. Nå åpner partiet for å støtte et slikt initiativ.

– Jeg synes det er naturlig å evaluere Libya-innsatsen og andre internasjonale operasjoner som Norge har deltatt i. Men opplegget for en slik evaluering er det regjeringen som må utforme, sier utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt til NTB.

I april gikk resten av opposisjonen, inkludert regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre, inn for at Libya-innsatsen burde underlegges en ekstern evaluering. Men forslaget falt, fordi Ap stemte med Høyre og Frp.

SV-glede

SVs Bård Vegar Solhjell finner det gledelig at Ap nå åpner for Libya-evaluering.

– Det er nødvendig og riktig. SV vil nå ta initiativ til et vedtak som går ut på at Stortinget ber regjeringen presentere et mandat og opplegg for en slik evaluering, sier han.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har forsvart Norges deltakelse i NATO-operasjonen, som var sanksjonert av FN. I sommer slo han i et intervju med Klassekampen fast at Norge i «tur og orden» bør trekke lærdommer av Libya-operasjonen.

Aps hovedbegrunnelse for å stemme imot forslaget i april Noe av årsaken var at Afghanistan-granskingen på det tidspunktet ennå ikke var sluttført.

Nedslående dom

Utenriksminister Børge Brende (H) viste også til Afghanistan-evalueringen i sitt innlegg i stortingsdebatten og sa at denne måtte komme på bordet først.

– Så må vi komme tilbake til det spørsmålet, sa Brende.

Afghanistan-utvalget under ledelse av Aps tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal avla sin rapport i juni. Konklusjonen var at Norge har fått lite igjen for innsatsen, som har kostet 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet.

Under stortingsdebatten 26. april påpekte Brende at det ikke kan være noen automatikk i å evaluere «enhver militær operasjon som Norge har vært en del av».

– Da tror jeg man mister noe av effekten ved det, sa utenriksministeren.

Solhjell ser det annerledes.

– Etter mitt syn bør det være en automatikk i at vi evaluerer alle større militære operasjoner i utlandet, sier han.

Britisk kritikk

Onsdag la utenrikskomiteen i det britiske parlamentet fram en evalueringsrapport om Libya-krigen. Rapporten tar for seg den britiske regjeringens avgjørelser i forkant av den NATO-ledede militæraksjonen som i stor grad baserte seg på bombing fra lufta.

– Storbritannias strategi var basert på feilaktige antakelser og en ufullstendig forståelse av bevis, heter det i rapporten. Den daværende britiske regjeringen planla ikke i tilstrekkelig grad for hva som skulle skje etter bombekampanjen, heter det videre.

NATO-operasjonene som Norge var del av, bidro til at opprørere styrtet Muammar Gaddafis regime. Selv ble diktatoren tatt til fange og drept i oktober 2011. Libya har de siste årene vært preget av kaos og anarki. Landet har i dag to ulike regjeringer som konkurrerer om makten. (©NTB)

Kommentarer til denne saken