I desember må Anny Unosen (63) i Saltdal møte i Salten tingrett.

Årsaken er at hun i oktober i fjor felte et furutre på eiendommen sin. I treet var det et ørnereir.

Derfor har Økokrim tatt ut tiltale.

– Jeg har egentlig ingen kommentar til denne tiltalen fra Økokrim. Jeg er bare forbannet. Det er så sykt, at det ikke går an, sier 63-åringen.

– Men jeg er oppgitt. Furua sto på min eiendom. Under stormen Narve for mange år siden, fikk den hard medfart, og jeg har siden tenkt på at den burde felles. Ingen har varslet meg om at treet var fredet, fordi det var et reir i det. Uansett felte jeg furua i oktober, langt etter hekkesesongen, forklarer Anny Unosen, som nå har tatt advokat.

Fengsel

– Vi mener at felling av et reirtre er brudd på naturmangfoldloven. Det er forbudt å gjøre unødig skade på reir. Det mener vi at tiltalte gjorde i fjor høst, sier førstestatsadvokat Terjei Istad i Økokrims miljøteam, til VG.

Skulle Anny Unosen bli dømt i retten, risikerer hun fengselsstraff i ytterste konsekvens. Årsaken til at Økokrim vil ha saken inn for retten, er måten fellingen er utført på og historikken til dette ørnereiret.

Derfor mener Økokrim at straffen må være trengere enn et forelegg. Naboen, som hjalp henne etter at den gamle furua var felt, har fått 12.000 kroner i bot.

- Kom en kar i skogen

Anny Unosen har hele tiden spurt om hvorfor hun ikke er blitt varslet om at treet var fredet.

– Da jeg ville ha hjelp fra det offentlige, da sauene mine ble tatt av jerv og bjørn, var det ikke hjelp å få. Da lå jeg for langt unna. Når jeg så har felt en gammel furu, dukker det plutselig opp folk her, sier Unosen.

– Har du vært til avhør hos politiet?

– Jeg har ikke vært kalt inn til noe avhør. Det dukket plutselig opp en kar her i vedskogen, og gjorde noe han karakteriserte som et avhør. Ut over det har jeg ikke hørt noe fra politiet, sier Anny Unosen, som fortsatt mener at hun handlet i god tro.