Amir Holmeslet (20) har opplevd at en fremmed mann tok kvelertak på ham i Tromsø – fordi han er homofil.

- Det er veldig trist at man blir behandlet negativt bare fordi man elsker noen av samme kjønn, sier Holmeslet til Nordlys.

Han kom ut av skapet som homofil da han var 15 år gammel. Årene som fulgte var tøffe, spesielt etter at han begynte på videregående skole i Tromsø.

Anmeldte mobbing

- Jeg opplevde mye motgang allerede på ungdomsskolen, men på videregående ble det verre. Det var regelrett mobbing, sier 20-åringen.

Etter hvert fikk han nok, og anmeldte saken til politiet. Til tross for vitner og dokumentasjon på hetsen fra internett, henla politiet forholdet.

Holmeslet er dermed ikke overrasket over at mange som opplever sjikane, unnlater å gå til politiet med saken.

Som Nordlys omtalte i forrige uke, velger kun én av ti som opplever hatkriminalitet på bakgrunn av sin legning, å anmelde forholdet. Det viser en gjennomgang av sakene som kommer inn for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Tatt kvelertak på

- For min hadde jeg mange vitner og skriftlige bevis, men politiet mente at det ikke var godt, sier Holmeslet og legger til:

- Det er synd.

I 2010 flyttet han tilbake til Tromsø etter ett år i hovedstaden. Selv om han hadde fått mobbingen i ungdomsårene på avstand, tok det ikke lang tid før han igjen hadde en negativ opplevelse.

- Jeg ble tatt kvelertak på da jeg var på en uteplass, forteller 20-åringen.

Igjen ble saken politianmeldt, og denne gangen ble gjerningsmannen bøtelagt for 6.000 kroner.

- Tromsø er ikke en by som hater homofile, men noen er mer uheldig enn andre. Det kommer helt an på hvordan miljø du er når du kommer ut av skapet. For min del hadde jeg nok feil omgangskrets, sier Amir Holmeslet.

Får slengbemerkning

Han bor nå i Tromsø, men kjenner på lysten til å flytte tilbake til Oslo. Nylig var han i hovedstaden for å delta på Skeive dager.

- Jeg føler at det er homohovedstaden i Norge, og miljøet er naturligvis mye større og bedre enn i Tromsø, forteller Holmeslet.

Han har blogget mye om sitt liv som homofil i Norge, noe som også har resultert i reaksjoner – til og med fra folk på gaten.

- Det skjer fra tid til annen at jeg får høre en slengbemerkning når jeg er ute, eller det kan være på bloggen eller Facebook, sier han.

- Men egentlig er det greit at folk kaller meg for ting, i forhold til det jeg har opplevd før.

Opprørt ordfører

Tromsøordfører Jens Johan Hjort (H) lar seg opprøre av historien til Amir Holmeslet.

- Det er veldig trist dersom noen forlater Tromsø fordi de opplever at de ikke føler seg velkomne på bakgrunn av seksuell legning, sier Hjort.

- Jeg har brukt mye tid på å berømme Tromsø for sin åpne og rause holdning, og det er min oppfatning av tromsøborgere er åpne og rause av natur. Derfor håper jeg ikke denne historien passer med det Tromsø som eksisterer i dag, fortsetter ordføreren.

Han ønsker dermed å invitere Holmeslet til en kopp kaffe på sitt kontor, slik at 20-åringen kan fortelle hva han har opplevd.

- Jeg vil gjerne høre hvordan dette arter seg, for jeg liker ikke at folk går rundt i Tromsø og føler seg plaget. Det kan vi ikke være bekjent med. Folk skal trives i byen, uavhengig om de er søringer, ateister, muslimer eller homofile, sier Hjort.