I dag ble det kjent at Avisa Nordland står på toppen av pallen i en stor internasjonal kåring.

World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) deler hvert år ut priser til aviser som utmerker seg på verdensbasis.

I år leker AN i samme lekegrind som New York Times og britiske The Guardian. AN vant kategorien «editorial» – prisen for beste redaksjonelle arbeid rettet mot unge lesere.

– Veldig uventet, men fantastisk morsomt. Vi er faktisk verdensmestre i journalistisk innovasjon for unge mennesker, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen.

Leserpanel

Kåringen blir sagt å være selve Oscar-utdelingen for aviser.

– Jeg har alltid visst at AN hadde et prosjekt i verdensklasse, men turte ikke håpe på at WAN-IFRA ville se i vår retning, sier Anne Jacobsen, analysesjef og ansvarlig for unge lesere-strategien i Amedia.

I 2007 startet Avisa Nordland å jobbe knallhardt for å appellere til unge lesere, og knyttet kontakt med en gruppe tilfeldig valgte «medredaktører» i alderen 20 til 40 år.

Gruppa består i dag av 90 personer.

20/40-panelet har forpliktet seg til å gi tilbakemelding om avisa flere ganger i måneden. De har samarbeidet med mediehuset for å utvikle innhold og nye produkter. – Dette er en ny måte å tenke på. Ikke rakettforskning – men tenkemåten har fått oss i den retningen at vi har klart å tilpasse oss unge lesere på en bedre måte, sier prosjektlederne Reidun Kjelling Nybø og Per Arne Skjelvik.

Oppmerksomhet

Avisa Nordland valgte å sende inn en søknad til den prestisjetunge prisutdelingen i mai. Fredag kom tilbakemeldingen fra WAN-IFRA: «The jugdes were highly impressed. Your work in engaging youth has prompted the WAN-IFRA jury to award Avisa Nordland the top World Young Reader Prize».

– Aviser over hele verden konkurrerer om å vinne denne prisen. AN må forvente at verden vil rette blikket mot mediehuset nå. Mange vil nok komme på besøk og følge prosjektet videre med stort engasjement, sier Anne Jacobsen.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen vil takke de som er medredaktører i leserpanelet.

– Denne prisen går like mye til dem. Dette har de virkelig fortjent! sier han, og legger til:

– Prisen er en inspirasjon til å satse videre. Vi skal fortsette å jobbe for at unge lesere skal slutte seg til lokalavisa. For et samfunn uten lokalavis er et fattig samfunn, sier sjefredaktøren.

- Ikke overrasket

Prisen deles ut i Berlin 8. og 9. oktober. En delegasjon fra Avisa Nordland skal reise nedover for å ta den imot. AN har holdt nyheten hemmelig siden fredag, ettersom den offisielle slippdatoen til WAN-IFRA er i dag.

Konsernsjef i Amedia, Are Stokstad, er ikke overrasket over at AN vant prisen.

– Jeg er utrolig stolt. AN har tatt den vanskelige utfordringen med å ta tak i unge lesere og bedre lokaljournalistikken. Dette arbeidet har hele Amedia lagt godt merke til, sier Stokstad. Han mener at prisen er et tegn på at mediebransjen verden over ønsker å lære av AN.

– Det fantastisk at AN har fått til dette, sier konsernsjefen.

Prisen ble markert i kantina hos Avisa Nordland fredag formiddag. Astri Lund Eriksen (33) har vært 20/40-redaktør siden 2007, og deltok sammen med flere av de gode hjelperne.

– Denne prisen har gjort meg oppmerksom på at jobben vi gjør ikke bare betyr noe for lokalsamfunnet her i Salten. Det har faktisk innvirkning på verdensbasis også, sier Eriksen.

Hun er glad for at hun har fått vært med helt siden oppstarten.

– Etter min mening er det veldig viktig at Avisa Nordland lar oss vanlige folk bestemme litt. Denne utmerkelser beviser at det har gitt uttelling, fastslår Eriksen.

Bare begynnelsen

Journalist Linda Storholm har jobbet med 20/40-satsingen, og mener at AN fortsatt har en vei å gå.

– Vi har kommet oss langt, men har fortsatt et godt stykke igjen, sier Storholm.

Hun lover at ingen skal ligge på latsida framover.

– Jeg må ærlig innrømme at prestasjonsangsten kom snikende da jeg først fikk beskjeden. Nå er vi virkelig forpliktet til å levere! Prisen er en god vitamininsprøytning på å dra prosjektet videre, sier Storholm.

AN har flere ideer som skal til livs de neste månedene. I nærmeste framtid skal 20/40-redaktørene velge hovedoppslagene på avisa i ei hel uke.

– Det er viktig at medredaktørene våre oppdrar oss, og korrigerer oss på hvordan de vil ha avisa, fastslår Storholm.