• Er det riktig å tillate våre nye landsmenn å bruke andre flagg enn det norske på 17.mai? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Dans Fauske har overtatt nasjonaldagen i Fauske og lover en ny og spennende feiring med mange kulturelle innslag og et forhåpentligvis utvidet borgertog. I tillegg blir markeringen flyttet fra Bygdetunet til Torget i sentrum. Og ved hjelp av gode kontakter har man fått tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo til å holde talen.

Danse-mai. – I tillegg har vi ingen begrensninger på flaggbruk. Dersom noen av våre nye landsmenn ønsker å bruke denne dagen til å vifte med sin nasjons flagg, får de gjøre det, sier Valter Jacobsen.

– Unntaket er flaggborgen der bare det norske flagget vil være representert, sier 17. mai-komiteens leder Karin Julianne Brandt.

– Og så vil vi oppfordre alle som har den til å bruke nordlandsbunad. den er så flott, sier finnmarkingen Jacobsen som er blitt skikkelig varm i Fauske-trøya. Ikke bare har han etablert Dans Fauske som en av kommunens største lag og foreninger. Nå vil han også gjøre litt mer ut av 17. mai.

Alle inviteres. – Vi har invitert over en lav sko og fått mange positive tilbakemeldinger. Korpsene fra Sulitjelma og Valnesfjord kommer til Fauske så snart de er ferdig med sine lokale arrangementer. Til og med Finneid Hornmusikk, som sliter med bemanningen, har sagt ja. I tillegg inviterer vi am-car-klubb, karateklubb, husmorlag og Historiske militære kjøretøyers forening. Dette skal bli en nasjonaldag for alle og med mange kulturelle innslag, sier Valter Jacobsen.

Dans Fauske skal selvfølgelig bidra med sine innslag på torget. 17.-mai-komiteen er ikke helt i mål med programmet og alle aktørene, men det er duket for en feiring kanskje litt utenom det vanlige.

– Godt vær. Det blir gratis kino for barna med pingvinfilmen Surfs Up på lerretet, Elevene på Erikstad oppvekstsenter skal synge, det blir lek og spill på flere nivåer og vi har lagt til rette for funksjonshemmede selv om været blir dårlig, men det blir det ikke, for vi har nemlig bestilt godt vær, sier Karin Julianne Brant og Valter Jacobsen.

I tillegg blir det taler, russetog i borgertoget, salutt og kransenedleggelse i tradisjonell stil.

– Vi håper det blir en skikkelig bra 17. mai. Vi legger iallfall opp til at alle skal være med, sier de danseglade arrangørene av nasjonaldagen.