Kyst-Nordland har grunn til å skjelve. Det må gjøres dramatiske kutt innenfor ferge- og hurtigbåttilbudene de neste årene.

– All samferdsel til sjøs er truet fordi vi må kutte kraftig ned på utgiftene våre. Vi må vurdere alle kuttmulighetene innenfor både ferge og båt, sier fylkesråd for samferdsel, Tove Mette Bjørkmo, Ap, til Avisa Nordland.

– Kan hende at vi må legge ned hele samband

– Nordlandsekspressen har vært nevnt som ett av tilbudene som kan forsvinne?

– Det har i alle fall ikke jeg sagt, men for at vi skal få til kutt som virkelig monner kan det hende at vi må legge ned hele samband. Foreløpig er det ikke bestemt hvilke tilbud som blir berørt. Det må et videre arbeid til før konkrete forslag kan legges fram, men alle samband vi har ansvaret for vil bli sett på og vurdert for å finne ut hvor vi kan ta ned produksjonen og hvor vi kan kutte ut hele ruter, understreker Bjørkmo.

– Hvordan kan kysten av Nordland betjenes kommunikasjonsmessig hvis Nordlandseksperessen forsvinner?

Nesten et milliardbeløp

– Det kan du jo ringe regjeringen og spørre om. Nordland fylkeskommune er nødt til å gjøre grep fordi regjeringen de kommende årene vil redusere de statlige overføringene til flere kystfylker, blant annet Nordland. Det er disse fylkene som har de største kostnadene til sjøverts transport. Vi sliter med gamle anbud og gammelt materiell som må fornyes. I tillegg har vi en vanvittig prisøkning på mellom 30 og 50 prosent på nye transportanbud. Dette får vi ikke kompensert. I stedet får Nordland en reduksjon i de statlige overføringene på 370 millioner de neste fem årene, påpeker Bjørkmo.

Nordland fylkeskommune har nå 32 hurtigbåter med 200 anløp daglig. I?tillegg kommer 21 fergesamband.

– Vi bruker hvert år over 300 millioner kroner på hurtigbåtene og opp mot 600 millioner i året på driften av ferger. Disse beløpene må reduseres kraftig. Det vil ramme folk langs kysten, sier fylkesråden for samferdsel.

Vil ramme innbyggerne hardt

Bjørkmo understreker at det jobbes opp mot regjeringen for å vise hvor kostbar og viktig fergedriften er for Nordland.

Ordfører Asle Schrøder i Steigen sier til AN at han er sjokkert over at nedleggelse av Nordlandsekspressen i det hele tatt blir nevnt som et alternativ.

– Det vil ramme både næringslivet og innbyggerne i Steigen særdeles hardt. Det må bare ikke skje, sier han.