For sjette året på gang arrangerer E24 Aksje-NM.

27. januar ble konkurransen banket i gang og over seks uker kan man investere 100 000 fiktive kroner på børsen. Konkurransen har rundt 30 000 deltakere.

Vinneren kåres med bakgrunn i hvem som klarer å investere best og dermed skaper størst avkastning på sine investeringer.

20 prosent avkastning

Førstepremien består av en reise til Wall Street i New York City og 30 000 kroner.

– Aksje-NM har vokst kraftig de seks årene det har pågått. Fortsetter denne veksttakten vil vi passere over 20.000 deltakere i denne runden, sier Per Valebrokk, sjefredaktør og administrerende direktør i E24 til E24 og fortsetter:

– Samtidig har alle mulighet til å vinne. Selv om man skulle være uheldig underveis, og faller ut av hovedkonkurransen, sørger ukeskonkurransene for at mulighetene for seier fortsatt lever.

Den utfordringen har studentene ved Handelshøyskolen i Bodø (HHB) tatt på strake armer, og har derfor blåst liv igjen i Børs-klubben, som hadde sin storhetstid i 2009.

– Vi ønsker å ta klubben tilbake til gamle høyder, der Handelshøyskolen i Bodø var med og kjempet i toppen, og til og med ble NM-vinnere, forteller leder for børsgruppa, Fredrik Elvebakk ved HHB, og fortsetter:

– Aksjer er veien å gå. I fondssparing har man maksimum en avkastning på 3 prosent, i aksjerinvesering kan man se en avanse på kanskje 20–30 prosent, forklarer han.

Sånn gjør du det

Hvis du tror at Aksje-NM er for smågutter så tar du feil.

– Spetalen vant NM i 1985, alle vet hvor han er i dag, fortsetter Elvebakk

Øystein Stray Spetalen er en norsk investor og trader, som er en selvskapt milliardær. Spetalen begynte å kjøpe aksjer i 9. klasse på ungdomsskolen.

Ambisjonene i årets NM er det ikke noe å utsette på:

– Vi skal vinne, eller i hvert fall, være med og kjempe i toppen.

Snorri Sverrison Rasch er investeringsrådgiver i Nordea, han var selv elev ved HHB, og har noen triks i ermet.

– Skal man tjene penger på kort sikt bør man se etter hvordan aksjen trender. Stiger den eller faller den? Ved kort investeringshorisont, bør man investere i en aksje som har en stigende trend, men man bør vite hva man gjør. Har man en tigger, eller informasjon om et selskap som skal levere et god resultat eller kontrakt, er det den man bør slå til på, råder han de som ønsker å gjøre det bra i årets NM.

– Vi skal vinne NM

Men alle er ikke bare ute etter å vinne Aksje-NM, det finnes også småsparere som ønsker å finne bedre måter i investere sparepengene sine på, for best mulig avkastning. Sverrison Rasch råder de til å tenke langsiktig.

– På lang sikt bør man se etter det store konservative selskapet, som har mye likviditet og betaler ut utbytte. Selskapet bør ha en jevn stigning i inntjening, og et verdistingningspotensial på sin egen aksje. Det vil si at de er underpriset i forhold til markedsverdien, forklarer han.

Børs-gruppa ved Handelshøgskolen i Bodø har planene klare.

– Vi skal kurse gruppemedlemmene til å bli de beste i bransjen og med det vinne NM, avslutter Elvebakk.