- Å ikke være på Facebook, er mistenkelig

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hevder det kan være første tegn på en massemorder - og at du er unormal.

DEL

(NETTAVISEN): - Hva er du ikke på Facebook? Hvorfor ikke det?

Spørsmålet over hører vi ikke så altfor ofte - men det dukker opp hver eneste gang noen sier de ikke er en del av det sosiale nettverket. For det er litt merkelig at folk ikke er på Facebook - er det ikke?

Det spørsmålet er det i alle fall «eksperter» som har stilt seg, og skal vi tro en rekke artikler den senere tiden, begynner det å ikke være en del av Facebook å i seg selv å være et «rødt flagg».

Kan koste deg drømmejobben?

Det var nylig et større oppstyr etter at det ble kjent at enkelte bedrifter i USA krevde å få brukernavn og passord til aktuelle jobbsøkere, for å sjekke ut deres bakgrunn var akseptabel nok. Dette ble ikke tatt spesielt vel imot fra noen hold, og er langt på vei stoppet.

Men det betyr på ingen måte at Facebook ikke er interessant i arbeidssøkerprosessen. Ifølge en artikkel fra den tyske avisen Tagesspiegel, som i det siste har fått mye oppmerksomhet, er det visstnok en rekke eksempler på at arbeidssøkere som ikke var på Facebook anses som uaktuelle. Årsaken er enkelt: Det å ikke være på Facebook var en indikasjon på at en hadde noe å skjule.

Ifølge nettstedet indikeres det at det å ikke være på Facebook i verste fall kan være en indikasjon på at du er en potensiell massemorder. De påpeker at Aurora-drapsmannen James Holmes ikke var på Facebook og påpeker samtidig - feilaktig - at det samme gjaldt Anders Behring Breivik.

Psykolog Christopher Moeller er sitert i Tagesspiegel-artikkelen på at det å være på Facebook er i ferd med å bli et tegn på at du har et sunt sosialt nettverk, og at mange massemordere har manglet venner i sitt liv.

Ingen Facebook? Suspekt

Påstanden er i beste fall ekstremt drøy, men fravær av en Facebook-konto bør være et varselstegn i flere situasjoner - i alle fall om vi skal tro Forbes-spaltist Kashmir Hill.

I en artikkel går hun langt i å indikere at manglende Facebook-bruk kan være risikabelt og/eller et varselstegn. Hun har gitt artikkelen den klare og klingende tittelen: «Beware, Tech Abandoners. People Without Facebook Accounts Are 'Suspicious.'»

Hun viser blant annet til en spørsmål-og-svar-spalte i det anerkjente magasinet, der en kvinne oppdaget at mannen som «poket» henne i virkeligheten, viste seg å ha en kjæreste.

- Jeg tror vi har nevnt det før, at hvis du går ut med noen, og de ikke har en Facebook-profil, så bør du bli mistenksom, skriver «ekspertspaltisten» Farahd Manjoo hos Forbes.

- Det er greit med folk som ikke vil ha en Facebook-side fordi de ikke vil ha en. Men hvis du dater en person i gitte aldersgrupper og det er en person du er i ferd med å gå til sengs med, og den personen ikke har en Facebook-side, så kan det hende du har fått et falskt navn. Det bør være et slags rødt flagg, skriver den andre ekspertkommentatoren Emily Yoffe.

Facebook: Digital ID?

I sin artikkel påpeker Forbes-spaltisten også at det å ikke ha en Facebook-konto kan tolkes som at man egentlig har en konto, men at den er deaktivert i forbindelse med jobbsøkerprosessen slik at uheldig informasjon ikke skal være tilgjengelig.

- Det ser ut som det i stadig større grad forventes at alle skal være på Facebook i en eller annen form, og at det er en negativ assosiasjon med dem som avviser «the Big Blue Giant». Å fortsette gjennom livet uten denne formen for digital identifikasjon, kan være som å komme inn på en bar uten identifikasjon, skriver hun.

Ifølge Daily Mail er konklusjonen enkelt og greit at det å være på Facebook har blitt så normalt, spesielt blant unge mennesker, at det å ikke være der er et tegn på at du er unormal eller dysfunksjonell, og i verste fall farlig.

Artikkeltags