Gå til sidens hovedinnhold

680 i landet fikk erstatning etter svikt i diagnostisering av kreft

Artikkelen er over 7 år gammel

I perioden 2009-2013 har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i totalt 680 saker der det har vært svikt i diagnostiseringen av kreft, skriver NPE i en pressemelding.

- Tallene våre viser at det er mange pasienter som kunne ha fått en tidligere behandling av alvorlig kreftsykdom dersom de ikke hadde fått forsinket diagnose. Dette er alvorlig og fører til unødig lidelse for disse pasientene, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad videre.

Det er blitt utbetalt 375 millioner erstatningskroner i disse sakene.

Feiltolket celleprøver

NPE kommer med uttalelsen etter at det fredag ble gjort kjent at Nordlandssykehuset i Bodø har feiltolket celleprøver i flere år.

Les også: Politiet etterforsker sykehuset.

I 339 av sakene har NPE funnet ut at det skyldes mangelfull utredning eller at funn ikke er blitt fulgt opp.

De melder videre at det i 84 av sakene er feiltolking av prøvesvar eller undersøkelse, som ligger bak.

Alvorlige tilfeller

Videre skyldes det ofte at prøvesvaret eller henvisning er blitt oversett og mistet, eller kommunikasjonssvikt som har ført til forsinket diagnose.

- Vi ser flere eksempler der alvorlige tilfeller kunne vært unngått med bedre rutiner og årvåkenhet fra helsetjenesten, avslutter Jørstad i pressemeldingen.

Ingen bortforklaring

Nordlandssykehuset avholdt i formiddag en pressekonferanse, etter at det ble kjent at Salten politidistrikt har åpnet etterforskning, i forbindelse med at en pasient har anmeldt dem for feiltolkning av hennes celleprøver.

- Nordlandssykehuset beklager dypt overfor de pasienter som har fått forsinket sin kreftdiagnose. Det er det viktigste for meg å si først. Vi beklager dette dypt. I den grad vi er i stand til det, tar vi innover oss dette dypt for hva det kan bety for disse enkeltmenneskene, sa Barthold Vonen som er medisinsk direktør ved Nordlandssykehuset.

Alle kvinner mellom 25 og 65 år blir innkalt til underlivsundersøkelse hvert tredje år. Formålet er å få ned antallet som får livmorhalskreft.

Sykehuset kjenner til to kvinner, hvorav dene ene har fått medhold etter klage til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og den andre har saken til behandling.