67 norske kvinner fikk feil prøvesvar - ble kreftsyke

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Kreftregisteret har publisert tall som viser at celleprøver for livmorhalskreft er lite pålitelige.

I alt 67 norske kvinner har fått beskjed om at alt var som det skulle etter å ha tatt celleprøver. Likevel utviklet de kreft etter få år.

Tallene fra Kreftregisteret er fra 2011, men blir først publisert nå. Dette skriver VG nett.

Misforståelse

- Prøvene er ikke sikre. Det er også et problem at det er noen gynekologer og leger sier til pasientene sine at dersom de tar alle celleprøver, så er de trygge, men det er de ikke. Dette er en misforståelse, og gir en falsk trygghetsfølelse. Mange leger tror celleprøver forebygger flere tilfeller av kreft enn det vi gjør, sier overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye, til VG.

Han legger til:

- Halvparten får livmorkreft til tross for normale prøver. Det er svakheter i screening-metoden som vi bruker per i dag. Men det er det valget vi har, sier Sørbye.

Avisa Nordland har tidligere skrevet om Christine Klippenvåg Nordgård, Nina Meyer og May-Liss Pedersen som alle opplevde at sykehuset i flere år har feiltolket celleprøvene deres slik at celleforandringer i livmorhalsen over tid utviklet seg til kreft.

De tre kvinnene har alle anmeldt Nordlandssykehuset i Bodø for brudd på helsepersonelloven og grov uaktsomhet i tjenesten.

- Falsk trygghet

Overlege ved Kvinneklinikken ved St. Olav Hospital, Bjørn Hagen, mener at kvinner kan få en falsk trygghet hvis de tar en celleprøve de tror fungerer 100 prosent.

- Metoden kan svikte, og det er det viktig at pasienter er oppmerksomme på. Likevel er det lurt å ta celleprøver, siden det reduserer risikoen for å utvikle livmorhalskreft betydelig, sier Hagen til VG.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken