43 barn fra Nord-Norge venter på et sted å bo

Altfor mange barn og unge venter på å bli tatt inn i et fosterhjem. Et problem er at de aller fleste som ønsker å bli fosterforeldre vil ta til seg yngre barn, men kun 14 prosent av fosterbarna er under 6 år.

Altfor mange barn og unge venter på å bli tatt inn i et fosterhjem. Et problem er at de aller fleste som ønsker å bli fosterforeldre vil ta til seg yngre barn, men kun 14 prosent av fosterbarna er under 6 år. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

43 barn og unge venter i dag i institusjon og beredskapshjem i Nord-Norge i påvente av et sted å bo.

– De aller fleste er ungdommer hvor hovedårsaken til at de ikke kan bo hjemme er omsorgsevnen til de voksne, og ikke kjennetegn ved ungdommen selv, sier regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm.

«Ingen vil ha meg»

Mange av disse ungdommene ender opp med en følelse at ingen vil ha dem. Jo lengere ventetiden på institusjon er, jo tøffere blir det for disse ungdommene.

– Frykten for videre avvisning fører gjerne til at de ikke ønsker å flytte til et fosterhjem. Det er bedre å si at jeg ønsker ikke å flytte, enn at ingen ønsker meg, sier Bergstrøm.

Det har vært en tredobling i bruk av fosterhjem de siste 25 til 30 årene

Størt behov til ungdommer

De aller fleste ønsker å bli fosterforeldre til yngre barn, men kun 14 prosent av fosterbarna er under 6 år, og over halvparten er over 13 år.

– Vi håper å få tak i flere fosterhjem, hvor kanskje barn har flyttet ut, og de voksne ennå har tid og overskudd til å bidra, og kunne hjelpe en ungdom til en god start på voksenlivet, sier regiondirektøren.

Brukerundersøkelser viser at åtte av ti barn og unge i fosterhjem har det bra der de bor, er trygge og har tillit til fosterforeldrene.

Artikkeltags