22-åring dømt for mordbrann

-

- Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Brannen på søsterhjemmet på Ribo 10. juni i fjor var dramatisk. Det kunne lett ha gått liv.

DEL

Hele søsterhjemmet kunne ha brent ned, fastslår Salten tingrett.

Restriksjoner

Retten har dømt ei 22 år gammel jente til to års fengsel som er minstestraffen for mordbrann.

Normalt ville straffen vært minst tre års fengsel, men retten har gjort hele straffen betinget med tre års prøvetid. Forutsetningen er at jenta oppholder seg på Ribo med restriksjoner i et år. Hun gis ikke tilgang på fyrtøy eller skarpe gjenstander uten at hun er i følge med noen. Hun får bare røyke i påsyn av ansatte på institusjonen.

Jenta må betale 187.292 kroner i erstatning.

ADHD

På grunn av modig innsats fra miljøarbeider Ståle Lunde begrenset brannen seg til jentas rom. Det ble ødelagt for 300.000 kroner.

22-åringen har oppholdt seg på Ribo i et års tid i et såkalt varetektssurrogat. Hun har gitt uttrykk for at hun ikke trives og at hun har ønsket at søsterhjemmet brant ned.

Den sakkyndige har konkludert med at hun har ADHD og er lettere psykisk utviklingshemmet. Men hun er strafferettslig tilregnelig og var ikke psykotisk da hun satte fyr på sengeklærne sine.

10. juni i fjor var hun aggressiv og irritert.

– Når jeg er aggressiv, gjør jeg mye rart, forklarte hun i retten.

Også voldelig

Først tente hun på en pose med tøy som lå på en trappeavsats utenfor søsterhjemmet. Så satte hun fyr på lakenet i senga si og forlot da det ble full fyr, uten å varsle andre.

Retten legger til grunn at hun var klar over at det befant seg folk i andre etasje. To beboere og to ansatte kom seg ut med visse vanskeligheter. Da var det allerede røyk i trappeoppgangen.

22-åringen er også kjent skyldig i flere tilfeller av vold.

Artikkeltags