Gutten som nå er 17, erkjenner å ha hatt samleie med begge jentene, men nekter straffskyld for voldtekt.

– Spørsmålet for Salten tingrett er ikke om den seksuelle omgangen har funnet sted, men omstendighetene rundt, sier guttens forsvarer, advokat Finn Ove Smith.

Gapahuk

Mot slutten av skoleferien i fjor møtte gutten den 14 år gamle jenta i Bodø sentrum. Hun kjente han fra før, de hadde snakket en del sammen på nettet.

– Jeg var kanskje forelsket, men vi var ikke kjærester, forteller hun. Jenta forklarer seg i et videofilmet dommeravhør.

Hun ble med gutten til en gapahuk ved en barnehage i sentrum.

– Han holdt hendene mine fast over hodet mitt. Jeg ba han stoppe, men han holdt fast. Jeg greide å komme meg løs etter en stund, forteller hun.

Fortalte foreldrene

Saken ble kjent da jenta forklarte seg for politiet om andre forhold. Hun anmeldte gutten for voldtekt og fortalte også foreldrene hans om det hun hadde vært utsatt for.

Tidlig om ettermiddagen mandag 27. april i år er den 15 år gamle jenta på vei hjem fra skolen for å hente noe. Hun møter 17-åringen på veien og blir med han hjem.

– Jeg kjente han fra før. Han ville ha sex, men jeg nektet og prøvde å dytte han vekk. Jeg ba han holde opp og sa at han voldtok meg, forklarer hun i retten.

– Han reagerte ikke på det. Det virket som det var en lek og han prøvde å være morsom.

Ingen vits

Etterpå konfronterte jeg han med det som hadde skjedd. Da var han enig i at han hadde voldtatt meg, sier hun.

– Men han sa også at han hadde vært i politiavhør før og at det ikke var noen vits for meg å gå til politiet.

Han sa jeg var med på det som hadde skjedd og at han ikke hadde holdt meg fast. Men jeg hadde verken bein eller armer fri, forklarer 15-åringen.

– Jeg har hørt snakk om at gutten skal ha tiltvunget seg seksuell omgang også med andre jenter, blant dem 14-åringen, sier hun.

Spesielt

Begge jentene har fått problemer i ettertid. Begge har søkt hjelp.

– Saken er spesiell. Det er svært unge fornærmede og en svært ung tiltalt, sier førstestatsadvokat Geir Fornebo.

– Det stiller påtalemyndigheten overfor utfordringer med hensyn til straff, om retten skulle finne gutten skyldig. Med en så ung tiltalt er det ikke et spørsmål om å anvende ubetinget fengselsstraff, sier statsadvokaten.

Han antyder samfunnsstraff opp mot maksimum, 420 timer, som en mulig reaksjon.

Bistandsadvokatene krever 100.000 kroner i oppreisning til hver av jentene.

Salten tingrett har satt av tre dager til voldtektssaken. 11 vitner skal avhøres.