109 km/t i 60-sone – frikjent

Svært fort. Sjåføren ble målt til 109 i 60-sonen på riksvei 80 ved Valle. Meddommerne frifinner likevel en 26 år gammel bilist, mot fagdommerens stemme. Illustrasjonsfoto

Svært fort. Sjåføren ble målt til 109 i 60-sonen på riksvei 80 ved Valle. Meddommerne frifinner likevel en 26 år gammel bilist, mot fagdommerens stemme. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 9 år gammel

Politimannen målte bilen til 109 km/t i 60-sonen på Valle.

DEL

Politimannen er sikker i sin sak. De to meddommerne i Salten tingrett har likevel frifunnet en 26 år gammel sjåfør for råkjøring sent på kvelden onsdag 7. juli i fjor.

Påtalemyndigheten ønsket mannen dømt til 18 dagers betinget fengsel, 10.000 kroner i bot og 2.000 kroner i saksomkostninger. Denne kvelden var mannen på vei fra Saltdal til sykehus i Bodø for operasjon. Han hadde sterke smerter.

Høy fart

Politimannen sto på Valle med en sivil UP-bil på jakt etter alvorlige fartsovertredelser. Han var alene i bilen. Den sto parkert på gårdsplassen til en bekjent av politimannen. UP-bilen var utstyrt med gjennomsnittsmåler. Grunneieren kom ut for å slå av en prat med politimannen mens han observerte trafikken. De reagerte begge på farten da tiltaltes bil kom kjørende mot Bodø. Målingen viste en gjennomsnittsfart på 109 kilometer i timen.

Forfulgt

UP-betjenten tok opp forfølgelse av bilen og fikk stoppet den på Bertnes. 26-åringen ble fratatt førerkortet. Tiltalte ble vist måleapparatet, men det er uklart om han også fikk se måleresultatet. Kjøringen var ikke registrert på video. Sjåføren har nektet straffskyld. Forbikjørt. 26-åringen hevder at han kjørte forbi en annen bil som lå under fartsgrensen. Under forbikjøringen var hans egen fart maksimalt oppe i 70-80, men forbikjøringen skjedde etter målestrekningen, mener han.

Derfor lå han godt under fartsgrensen da målingen ble foretatt. I ettertid fylte politimannen ut skjema for mobil kontroll, ikke stasjonær kontroll, slik det skulle ha vært gjort.

Delt

Retten ser bort fra at politimannen og hans bekjente bevisst har forklart seg uriktig. De avviser også klart at 26-åringen er utsatt for rasisme. Dommerfullmektig Vigleik M. Aas er ikke i tvil om at tiltalte har kjørt med den hastigheten han er målt til. Det mener også de to legdommerne er sannsynlig.

Tvil

Likevel finner de to flere usikkerhetsmomenter de mener må føre til frifinnelse. Det er usikkert hvor god oversikt politimannen hadde over veistrekningen og dermed også hvor god tid han hadde til å stare målingen. Meddommerne utelukker heller ikke at politimannen ble forstyrret av grunneieren.

Legdommere lar tvilen komme sjåfør til gode.

Artikkeltags