Gå til sidens hovedinnhold

Nye regler for elsparkesykler må komme

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

EL-sparkesykler er ett av mange produkter som er utviklet i kjølvannet av et klimaperspektiv. Alt som elektrifiseres er tydeligvis bra for politikere og andre som selger det grønne skiftet. Jeg har ikke sett noen undersøkelser som tyder på at elsparkesykler bidrar til å redusere bruk av privatbiler. Tvert imot tyder erfaringer fra Oslo at de i hovedsak erstatter gangtrafikk. De bidrar nok også til at færre bruker kollektivtransport og drosjer noen få måneder i året.

Når jeg ser unge gutter og jenter bruker elsparkesykler til og fra sine ulike aktiviteter, som fotballtreninger, lurer jeg på hva som oppnås. Der de før brukte egen energi til å sykle, står de passive rett opp og ned og lar elektrisk kraft drive dem framover. Jeg synes det er et godt symbol på hvor galt det kan gå. At de samme unge bruker elsparkesykler til lek på kunstgressbaner og på friområder som i Geitvågen, sier også noe om hva vi har fått i stand.

El-sparkesykler er helt unødvendig de fleste steder i Norge der en kan sykle på normal måte. De bidrar til å øke bruken av energi i et land som fra før av har fire ganger høyere forbruk enn gjennomsnittet for folk i verden. At barn og unge får elsparkesykler er derfor et dårlig signal i arbeidet med å fremme gode holdninger til eget engasjement for klima og miljø. At de bidrar til ulykker og konflikter i trafikken samt er et stort avfallsproblem, må tas med når myndighetene skal lage en politikk for dette lekbetonte framkomstmiddelet. Det bør eksempelvis lages forbud mot å bruke disse på kunstgressbaner og offentlige friarealer. Dette vil være enkelt å iverksette og overholde.

Det er i denne sammenheng interessant at Oslo kommune nå tar et grep. Miljøbyråden vil ha redusert antall el-utleiesykler fra 20 000 til 8000 ved å innføre et helt annet og mye strengere regime for disse. Hva skal Bodø gjøre?

Hvor er politikerne som sto smilende fram i AN med de nyinnkjøpte elsparkesyklene med ønske om å være både smarte og grønne?

Kommentarer til denne saken