Forrige uke kunngjorde OMV at de har valgt basetjenester fra Helgelandsbase i Sandnessjøen og helikoptertjenester fra basen i Brønnøysund i forbindelse med boring av Velocette-prospektet. Helgelandsbase er ifølge OMV det beste alternativet for å støtte boreoperasjonen på en effektiv måte. I tillegg velger OMV å bruke helikopterbasen i Brønnøysund til transport av riggmannskap til og fra Brønnøysund.

Få dager etterpå kom nyheten om at Aker BP, samme våren som vi feirer at Skarv har produsert i 10 år, har signert en stor modifikasjonskontrakt med Aker Solutions for arbeid på Skarv satellittprosjekt (SSP). For Aker Solutions innebærer SSP-kontrakten tidenes største tildeling til selskapets ingeniørkontor og verft i Sandnessjøen. Modifikasjonskontrakten vil også gi betydelige ringvirkninger for øvrig næringsliv på Helgeland.

Nok en god nyhet på Helgeland er at Westcon på Nesna skal bygge havbunnskomponenter til det nye havbunnsanlegget på Irpa-prosjektet. Fire strukturer i stål bygges til en samlet vekt på 400 tonn. Dette er første gang Westcon bygger brønnramme for Equinor, og må kalles en stor og gledelig milepæl. Dette er den største ordren Westcon har fått noensinne og vil føre til behov for 40 nye ansatte for bedriften.

I Mo i Rana får Momek gjennom kontrakten som Equinor har med Aibel, fornyet kontrakt innen vedlikehold og modifikasjoner til Norne og Aasta Hansteen. I tillegg utvides avtalen til også å innbefatte Kristin-feltet. Momek får ros for å levere høy kvalitet, til rett tid og med fullt fokus på HMS. Selskapet skal også levere barrierer og lastedekk for at Aasta Hansteen skal klargjøres for å ta imot gassen fra de nye feltene Irpa og Kristin. Partene forteller at disse nye feltene vil gi ytterligere oppdrag for Momek.

Aibel kan doble antall ansatte i Nord-Norge til 250, nå som Equinor har avtalt at de får arbeidet med vedlikehold og modifikasjon av Johan Castberg-plattformen. Kontrakten innebærer en anslått verdi på 100 millioner kroner årlig, noe som innebærer økte vekstambisjoner for Aibel både i Harstad og Hammerfest.

Det er verdt å merke seg at avtalen også inneholder tiltak for å sikre ringvirkninger i Nordland, Troms og Finnmark. Aibel ønsker nå å levere fra nord – til andre landsdeler.

Som en avslutning på ei flott uke, kommer nyheten om at Equinor inngår rammeavtale med Kupa i Harstad, som skal tilby en rekke tjenester innenfor prosjektutvikling og prosjektledelse.

Det er liten tvil om at olje- og gassnæringen gir svært store ringvirkninger på land, og nyhetene den siste uken understreker dette. Det er bare å gratulere de dyktige leverandørene som nå har fått store og viktige oppdrag. I tiden som kommer blir det viktig med mer leting for å opprettholde produksjonen i eksisterende felt i Nord-Norge. Dette vil gi enda flere muligheter og spennende jobber de kommende årene for leverandørnæringen i nord.