En ny undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet viser at 42 prosent av norske barn og unge i alderen 10–18 år oppgir å drikke energidrikk.
Dette er litt færre enn for ett år siden, men flere ungdommer i undersøkelsen rapporterer om bivirkninger som indikerer avhengighet. Forbrukerrådet vil derfor ha 18-års aldersgrense for kjøp av energidrikker.
Drikker energidrikk jevnlig
Emma Gangfløt, Maria Helmersen, Mari Robertsen, Oscar Svensen og Herman Dahlstrøm er alle 17 år og elever ved Frederik II videregående skole. Alle unntatt Mari drikker energidrikk jevnlig.
Ungdommene synes at 18 år ikke er en passende aldersgrense.
– 18-årsgrense høres veldig høyt ut. Men mange butikker praktiserer jo allerede 15-årsgrense, og det synes jeg er mer passende, sier Emma til Fredriksstad Blad.
Mattilsynet leverte i februar i år en rapport på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. I rapporten refereres det til en risikoanalyse utført av Vitenskapskomiteen for mat og miljø, som konkluderer med at et middels inntak av koffein fra energidrikker alene ikke medfører helserisiko blant barn og unge.
Mattilsynet anbefaler derfor ikke å innføre en lovpålagt nedre aldersgrense for kjøp av energidrikker, men poengterer at dette bare gjelder så lenge inntaket av energidrikker ikke øker ytterligere, og at innholdet av koffein i energidrikker ikke blir høyere.
Emma og medelevene forteller at de gjerne drikker energidrikk på morgenen eller ved lunsjtid.
– Jeg drikker det fordi det smaker godt og fordi det gir meg energi, forklarer Maria.
– Man kan også blande det med pre workout-pulver og drikke det før trening.
Forbrukerrådet er bekymret
– Vi er bekymret over at energidrikk normaliseres som tørstedrikk, og at et stort antall unge opplever avhengighetslignende symptomer og bivirkninger. Dette må myndighetene ta på alvor, uttaler direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, på Forbrukerrådets egne nettsider.
Derfor ønsker de at det innføres en aldersgrense for kjøp av slike drikker.
Forbrukerrådets undersøkelse viser også at mange opplever bivirkninger etter å ha drukket energidrikk. Nær en av fem av dem som er ukentlige drikkere oppgir at de føler ubehag og uro dersom de ikke får drukket den høykoffeinholdige leskedrikken. Koffein er avhengighetsdannende, og basert på disse funnene mener Forbrukerrådet at det kan det anslås at rundt 13.000 tenåringer opplever å være avhengige av energidrikker.
– Unge melder om plager som søvnforstyrrelser, hjertebank, skjelvinger og hodepine. At sju prosent av dem som har opplevd bivirkninger etter å ha drukket energidrikker har oppsøkt eller vurdert å oppsøke helsehjelp som følge av plagene, mener vi er et tydelig signal om at denne trenden griper inn i barn og unges liv og hverdag på en negativ måte som ikke kan overses av myndighetene, sier Blyverket.
- Les også: Denne trenden blant ungdommer ser Ingeborg (27) store problemer med: – Tennene kan smelte bort
Ingen av ungdommene Fredriksstad Blad prater med har opplevd slike symptomer.
– Ti år er for ungt
Mer enn halvparten av de spurte i Forbrukerrådets undersøkelse oppgir at de var 12 år eller yngre, første gang de smakte energidrikker. En aldersgrense på 18 år vil kunne stagge rekrutteringen, og sørge for at inntaket av energidrikk blant barn og unge går ned, mener Forbrukerrådet.
– Jeg har drukket energidrikk siden jeg var omtrent 12 år, tror jeg, sier Herman.
– Jeg tror de yngste drikker det fordi de tror det er kult når de ser eldre ungdommer drikke energidrikker, poengterer Emma.
Alle 17-åringene er enige om at tiåringer egentlig er for unge til å drikke slikt.
– Men jeg hadde nok ikke tenkt over det dersom jeg så en tiåring drikke energidrikk før denne samtalen, bemerker Emma.