Ny krisepakke: Flypassasjeravgift skrotes og bedrifter får mer støtte

Av
DEL

Frp har fått plusset på 4,4 milliarder kroner på regjeringens siste koronakrisepakke. Nå får bedriftene mer, og flypassasjeravgiften skrotes hele neste år.

Frp og regjeringspartiene har sittet i forhandlinger den siste uken, og kom mandag til enighet. Totalt er den nye krisepakken på 22,1 milliarder kroner.

– Nå er Norge i en krise. Vi må sikre arbeidsplasser og vi må sikre også at folk har en jobb å gå til når denne krisen er over, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som har ledet forhandlingene for partiet.

Økt koronakompensasjon

Krisepakken, som nå har flertall i Stortinget, er blant annet blitt «oppgradert» på følgende punkter:

* Bedrifter med stor omsetningssvikt får økt koronakompensasjonen. For november og desember blir dekningen på 85 prosent, mot 70 prosent som regjeringen foreslo. Deretter vil den være på 80 prosent i januar og februar. For september og oktober settes den til 70 prosent, mot 60 som regjeringen foreslo.

* Makstaket for utbetalinger heves også fra 50 til 80 millioner kroner.

* Flypassasjeravgiften fjernes ut 2021. I tillegg skal regjeringen vurdere en egen kompensasjonsordning for luftfarten.

Lavmoms opprettholdes i første halvår

* Den lave satsen på den såkalte lavmomsen på 6 prosent blir opprettholdt i første halvår. Dette gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.

* 400 millioner kroner for å hjelpe mot ensomhet for eldre.

Avtalen innebærer også at man på nyåret skal vurdere å videreføre kompensasjonsordningen for de kriserammede bedriftene dersom det er behov for det.

– Vi ønsker at regjeringen skal være i forkant, ikke på etterskudd slik de har vært til nå, sier Listhaug.

Statsbudsjettet gjenstår

Nå som det er enighet om krisepakken, skal Frp og regjeringspartiene for alvor i gang med å forhandle om statsbudsjettet.

– Denne pakken er en liten del av statsbudsjettet for 2021. Det venter nå tøffe forhandlinger for å komme til enighet om resten, sier Listhaug.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken