Da er det jul igjen. Julen rommer så mye, og de aller fleste blir emosjonelt berørt på en eller annen måte. Det er tid for ro, kjærlighet, og ettertanke. I det ligger famillekos, ensomhet, savn, nærhet og fjernhet. Det er atter en ny korona-jul. Prognosene er fortsatt dårlige. Folkehelseinstituttet tror at Norge kan få en stor bølge med omikron-smitte i januar og februar. I verste fall må sykehusene forberede seg på 1000 daglige innleggelser. Måtte de ta feil, grundig feil.

Men enda verre er at en ny undersøkelse viser at hver fjerde nordmann kjenner seg ensom, og én av tre savner mer menneskelig kontakt. Det er ille! Julen er en krevende tid for mange mennesker, og mange kjenner på ensomhet. Det er også en tid hvor mange føler sorg og savn etter noen som har gått bort. Derfor er det ekstra viktig i år å ringe og følge opp de vi tror trenger det i år. La det være årets nasjonale dugnad som gjerne kan være hele året.

Jeg husker at som barn, da gledet jeg meg utrolig mye til jul. Kroppen nærmest sitret av spenning og forventning og nysgjerrighet; «jeg lurer på hva jeg får i julegave i år?». Det var liksom en gave, i alle fall en hovedgave og det var evig nok. Jeg synes fortsatt det er spennende å vente og se, selv om jeg synes det er sjeldnere jeg gjør det, for nå har jeg en tendens til bare å gå og kjøpe det jeg vil ha med en gang jeg trenger det. Men da er også gleden og spenningen ved å vente borte. Det gode barnslige sommerfugler i magen følelsen.

Men det å ha sommerfugler i magen kan også skyldes det stikk motsatte av glede og forventning. Vi føler det kribler i magen når vi gruer oss, når vi er lei oss og når vi er redde. Julehøytiden er også ei sårbar tid, der alle de vonde minnene, følelsene og nederlagene kommer til syne og forsterkes.

Vi ønsker hverandre en gledelig jul, men for mange intensiveres ensomheten og depresjonene. Media forteller at det omsettes lykkepiller for svimlende 280 millioner kroner hvert år i Norge, og at 350.000 nordmenn har symptomer på depresjon. Det står i sterk kontrast til all lykken og gleden som julen ofte forbindes med. Midt i all gleden er det også en julesorg for mange.

Så med korona som et bakteppe. Med ekstra mange som er ensomme og preget av usikkerhet er dette julen vi virkelig skal bry oss litt ekstra. Så kan vi ønske en riktig god jul! Måtte julens magi fortrylle alle hjem, gode mennesker og la gleden vare hele året. Ta godt vare på menneskene rundt deg og vis kjærlighet, og ta den ekstra telefonen.