NAPERVILLE, ILLINOIS: Et par timers togtur utenfor Chicago ligger byen Aurora. Og enda noen minutters kjøretur videre, tettstedet Naperville.

Det er her Go Green LED-gründer Sandra Goeken Miles er født og oppvokst. Det er her hun fortsatt bor, sammen med sin tre døtre. Og det er her hun tar imot Avisa Nordland en vakker høstdag i oktober.

– Jeg forstår det ikke, innleder Sandra Goeken Miles, og viser til det enorme og negative medietrykket hun og hennes forretningsforbindelser har vært utsatt for den siste tiden.

Les mer: Her er den egentlige historien om milliardspillet i Bodø

– Det eneste jeg har ønsket, er å gjøre noe bra. For Bodø og Norge. I tre år har jeg reist rundt, for egen regning, og besøkt byer over hele landet. Møtt representanter for Statens vegvesen, kommuner og fylkeskommuner og fortalt dem om teknologien vår og smarte gatelys, forteller hun videre.

Det var på denne turneen hun første gang kom til Bodø og ble gjort kjent med smart city-planene, noe som førte til at hun koblet Simon Flack med Sargent McCormick og Danny Hayes.

Les også: Hun fikk Danny Hayes til Bodø. Her forklarer hun hvorfor.

– Det var absolutt ingenting å tjene på dette for meg. I alle fall ikke nå. Det kan godt hende at jeg ville levert anbud på gatelys når den nye bydelen sto ferdig, men agenda fram til nå, har utelukkende vært å hjelpe Bodø på veien mot en smart city-etablering, sier hun.

Etter de negative medieoppslagene, ført i pennen blant andre av undertegnede, tør hun ikke lenger kontakte sine forretningsforbindelser i Norge.

– I just feel the baby got thrown out with the bath water. I'ts sad, oppsummerer hun.

Idealist

Goeken Miles' idealisme og sans for veldedighet blir tydelig mens hun viser AN rundt på den enorme familiegården. Her står flere hester og noen esel- og sebra-hybrider. Tidligere var det også lamaer her.

– Felles for dem er at det er dyr ingen andre vil ha, forteller hun smilende.

På låven står det en stor buss som er dekorert som Noahs ark. Den brukes for å frakte dyrene til de mange veldedige arrangementene hun arrangerer eller deltar på – i hovedsak rettet mot psykisk utviklingshemmede barn.

– Jeg har et spesielt stort hjerte for barn med spesielle behov, sier hun.

Den yngste av hennes tre døtre er autist.

– Jeg adopterte henne som baby og det er hun som i dag driver gården, smiler hun.

Den eldste datteren er allerede godt etablert i bedriften, mens den mellomste ennå går på skole.

Ville gjøre Norge til pilot

Men tilbake til bedriften Go Green LED, hvis primære forretningsidé er energieffektive LED-lyspærer som varer i årevis og aldri blir varme. Men de seneste årene har hun – ved hjelp av sin CTO (tekniske sjef) Jerry Frank, videreutviklet dette til komplette løsninger for bygninger og byer.

For å gi noen konkrete eksempler:

De har utviklet teknologi som gjør at belysning i bygninger automatisk kommer på når det kommer personer inn i rommet, og deretter automatisk dimmes ned når personene beveger seg ut av området.

Med sine smarte gatelys, som har videoovervåkning og gratis WiFi montert, varsles nødetatene automatisk ved trafikkulykker eller andre hendelser.

Teknologien kan også gjenkjenne og detektere våpen, noe de forholdsvis nylig har pilotert i et mobiltelefondeksel.

De har også sensorer til bruk på veien, som måler temperaturen i asfalten og dermed kan gi beskjed om når veiene må saltes, eller kanskje enda viktigere – når salting er unødvendig.

I Bodø har hun jaktet på muligheten for å etablere et pilotprosjekt med smarte trafikklys og lyktestolper.

Les også: Ville gjøre lyskryssene smarte: – Bodø er det beste stedet på jorden

– Et pilotprosjekt i Norge ville være av stor verdi for å kunne selge samme type løsning i andre og mye større byer. Virker dette i Norge, så vil det fungere over alt i verden, sier hun.

Entreprenørduo

Entreprenørskapsgenet har hun definitivt arvet av sin far, Jack Goeken, som gjennom sitt selskap MCI, brøt monopolet på telekommunikasjon i 1972.

MCI gjorde Goeken-familien til multimillionærer, noe som ga grunnlag for enda flere innovasjoner:

Jack og Sandra Goeken var for eksempel hjernene bak oppfinnelsene AirFone og InFlight Phone Corp, som for aller første gang gjorde det mulig å ringe ut mens et fly var i lufta.

– Min far gikk bort for noen år siden. Heldigvis rakk jeg å vise ham «museet» jeg har laget til ham, sier Goeken Miles, og viser vei gjennom «the family museum».

«Museet» er gammelt gårdshus med originale tregulv og skjeve vegger, alle dekorert, fra gulv til tak med utmerkelser, avisutklipp og magasinforsider.

Patenter og priser de to har mottatt opp gjennom årene. Hyllester fra presidenter og næringslivstopper.

Og selvfølgelig biografien om Jack Goeken, med tittelen «They say it couldn't be done».

I etasjen over, har Sandra sitt eget «museum». Ikke like stort som faren – ennå – men likevel 10 kvadratmeter med imponerende meritter.

Og da snakker vi ikke om de mange missekåringene hun og døtrene har deltatt i – og vunnet ...

Ikke en del av framtidige prosjekter

Goeken Miles har tidligere sammenlignet Danny Hayes med sin far. «Han er mer som min far enn noen jeg noensinne har møtt. Han er en fryktløs og dynamisk leder, som er mer opptatt av å gi tilbake enn å ta. Han lytter til andre og forstår hva de ønsker og trenger fortere enn noen kan forestille seg, og han kommer opp med løsninger som møter deres behov», uttalte hun i et presseskriv til redaksjonene i Bodø i august.

Hun står ved sine uttalelser, men erkjenner at Hayes' stil og framgangsmåte ikke har vært forenelig med de aktørene han har representert.

– Han vil ikke være en del av eventuelle framtidige prosjekter i Norge, sier hun i dag.

Nå om dagen undrer hun seg likevel om det i det hele tatt vil bli noe av de ambisiøse planene hun hadde i Norge og Bodø:

– Bodø har den perfekte størrelsen til å gjennomføre et pilotprosjekt, og det er politisk vilje og støtte i folket til å gjennomføre smarte og grønne initiativer. Men med all den negative omtalen, vegrer jeg meg for å ta opp kontakten med mine norske samarbeidspartnere, erkjenner hun, men understreker:

– Planeten vår står foran nye utfordringer i forbindelse med klimaendringer, urbanisering, søppel i sjøen og folkevekst. Vi trenger paradigmeskifter og nye oppfinnelser innen teknologi, finans og infrastruktur. Jeg synes det er veldig trist at et initiativ som jeg tok for å gjøre noe bra – for Bodø, for Norge – men også for hele planeten – har blitt framstilt som noe stygt.

Åpner for å fortsette

Likevel: Skulle det komme noen henvendelser, er hun klokkeklar på at investeringsviljen «over there» fortsatt er til stede:

– Ønsket om å hjelpe og å få til noe i Bodø, har jeg ennå. Jeg elsker Norge og jeg forelsket meg i landet og folket. Jeg har også kontaktene som kan få det til rent finansielt og et drømmeteam som lever og ånder for å skape forandring, avslutter hun.