I gårsdagens program av «Torp» på NRK fortalte Sumaya Jirde Ali om all hetsen og hatet hun har mottatt den siste uken. Bakgrunnen for hetsen er blant annet artikler nettavisen Resett har skrevet om henne.

Nå mottar Sumaya støtte fra flere hold. Ordfører i Bodø, Ida Pinnerød skriver onsdag kveld på sin facebookprofil at Sumaya er en av de klokeste, snilleste og flotteste jentene i byen hennes.

– Sumaya er utsatt for et helt vanvittig hets, og da jeg leste noe av det som er skrevet ble jeg stum, trist og sint. Jeg får lyst å skrike høyt: Slutt å plag de flotte jentene i byen min, slutt med den vanvittig feige anonyme hetsinga, ikke skriv så stygge ting at de ikke engang kan gjentas når de skal motsies. For dere drar landet vårt ned i det dypeste mørket med slikt et hat og med så mange vonde tanker om våre medmennesker.

Høres, ikke knebles

Posten til Pinnerød har da denne artikkelen ble skrevet blitt likt 283 ganger og fått 26 kommentarer. Venstre-topp Ida Gudding Johnsen kommenterer at hun også holder med Sumaya.

– Herlige frie røster skal høres, ikke knebles. Helt uaktuelt at noen skal ha et mindre ytringsrom enn andre.

Andre skriver også at "Det er ødeleggende for demokratiet, den offentlige debatt og «norske verdier» når innbyggerne våre møter slik hets og mobbing", "Sumaya er ei usedvanlig klok og talefør ung dame! En strålende ambassadør for de unge!!" og "Sterkt intervju. Sitter med klump i halsen".

På mandag skrev Sumaya hva årsaken til hennes kommentarer «Fuck Sylvi Listhaug» og «Fuck politiet» var på sin facebookprofil.

- «Ja, fuck Sylvi Listhaug» sa jeg like etter at en i publikum under NATT&DAG´s Osloprisen-utdeling ropte det først. Jeg hadde kommet opp på scenen for å motta Årets Stemme 2017, jeg snakket om hvordan 2017 hadde vært for meg – på godt og vondt. Det var under hets-delen at en fremmed ropte det utsagnet. Jeg skulle ikke ha sagt det tilbake.

Angrer

- «Fuck politiet» skrev jeg i en sint tweet som jeg slettet like etter. Det var i forbindelse med Oslo-politiets ransakelse av to svarte ungdommer. Jeg ble sint over det faktum at vi har amerikanske tilstander i Norge – raseprofilering er et reelt problem. Da jeg diskuterte saken på Twitter ble jeg oppgitt over den fargeblindheten som møtte meg, flere rasjonaliserte og bortforklarte hendelsen og det var enkelte som gikk så langt som å hevde at det er _greit_ av politiet å ransake ungdommer som befinner seg i området A, når det er området B noe muffens har hendt. Jeg ble sint og skrev «fuck politiet, fuck diplomatisk debatt...." før jeg gikk i en tirade om hvor ødeleggende raseprofilering er for både individet men også samfunnet: Det bryter ned tillit samt tilhørighetsfølelse. Mine følgere forsto at med «fuck politiet» refererte jeg til politiets mangler – ikke politiet som en viktig institusjon i vårt samfunn. Men det er selvsagt ikke tydelig for alle, og det skulle jeg ha presisert.

Hun skriver videre at hun angrer på begge utsagnene, men at det ikke rettferdiggjør det enorme kjøret som har vært rettet mot henne i ettertid.