(Nettavisen): Regjeringen la tidligere i vår fram Folkehelsemeldingen, der de foreslår et forbud mot nettsalg av snus og annen tobakk.

Meldingen ferdigbehandles av helse- og omsorgskomiteen i dag, tirsdag, og skal voteres over i Stortinget neste uke.

Ifølge Nettavisens kilder vil ikke SV støtte noe forbud mot nettsalg av snus. Det er et nederlag for helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det betyr at de som handler snus på nett, som er om lag én av fire snusere, kan fortsette som før.

Nettavisens opptelling viser også at Frp, Høyre, Rødt og Venstre alle går mot forslaget, som betyr at det ikke kan få flertall uten SV.

Frp og Høyre har i tillegg samlet seg om en felles formulering mot Kjerkols forslag om et forbud, men dette får ikke flertall.

SV har ikke hatt anledning til å kommentere saken tirsdag morgen.

Her står striden

I Folkehelsemeldingen bruker regjeringen aldersverifisering som et viktig argument for å forby nettsalg. De skriver at en rekke EU-land har hatt problemer med å sikre at de under aldersgrensen ikke får kjøpt tobakk på nett.

Dette er ikke et stort problem i Norge, der man må bekrefte alderen sin med BankID for å handle tobakk på nett.

Pris er også et annet viktig argument for regjeringen. Snus er billigere på nett, blant annet fordi man kutter ut butikkene som mellomledd. Billigere snus gjør snusen mer tilgjengelig for unge, skrive regjeringen i sitt forslag, siden de unge er mer prissensitive enn de fleste eldre.

Skuffet

Et annet argument blant partiene som ikke støtter forbudet, er at regjeringens innretning vil kunne gjøre det umulig for Oda og Foodora Market å selge snus.

Blant dem som blir skuffet i dag, er KrF.

Partileder Olaug Bollestad sier til Nettavisen at de støtter et forbud mot nettsalg.

– Jeg mener det er viktig at aldersgrensene for salg av tobakk kan overholdes. Samfunnet bør som mål at flest mulig, helst alle, kan leve røykfrie liv. Tilgjengelighet påvirker hvor lett det er å bruke tobakksvarer. KrF støtter derfor forbudet mot fjernsalg av tobakk, og mener vi må ha flere tiltak hvis vi skal ha et tobakksfritt samfunn som mål.