Norge er fullt av små, unike overnattingssteder, perfekte når du bare skal være borte et døgn eller to. Og nå som pandemi, krig i Europa og svekket kjøpekraft preger reisemønsteret vårt, kan disse kortreise opplevelsene bli mer aktuelle enn noensinne. Ifølge Virke Reiseliv dropper mange av oss ovale helger til utenlandske storbyer til fordel for opplevelser i Norge.
Vi har snakket med tre reisebloggere som deler sine beste tips til minnerike feriedøgn i eget land.
NB: Der antall personer ikke er presisert, er det oppgitte prisene for hele rommet/hytta.
Spesielle overnattinger i nord
Renate Sandvik står bak bloggen Renates reiser. Hun liker å være ute i naturen, spesielt i Norge.
– Selv overnatter jeg oftest i telt, men det har heldigvis blitt noen andre litt spesielle overnattinger også, hovedsakelig i Nord-Norge, kan hun fortelle.
Sandvik understreker at den spesielle nærheten mellom hav og fjell langs norskekysten innbyr til en lang rekke opplevelser.
1. Ni fordypningsbokser i havgapet
En times båttur vest for Bodø ligger øyriket Fleinvær. Det består av like mange øyer, holmer og skjær som det finnes dager i året, men har bare noen få fastboende. I 2016 sto Fordypningsrommet Fleinvær ferdig. Det består av 12 hus med én funksjon per hus – blant annet flere sovehus, et badehus, et saunahus, et kjøkkenhus, et arbeidsrom og en tenkeboks. Her får man tid til å koble av og reflektere. Wifi-nettverket heter: «Do you really want to do this?». Man leier gjerne hele Fordypningsrommet – alle 12 hyttene – når man først skal hit. Tiden tilbringes i takt med naturen og det varierende og ville været øyriket er kjent for.
Pris: Fra kr 2800 per natt.
2. Retro-campingvogner blant palmetrær
Lengst ute av alle øyene på Helgelandskysten, 32 km fra fastlandet, ligger øysamfunnet Myken med 40 øyer, holmer og skjær. Selv om Myken bare har et titalls fastboende, finnes det både spisesteder, butikk, whiskydestilleri og overnattingssteder her. I bygningen som tidligere fungerte som skole, har det flyttet inn tre retro-campingvogner, som sammen med palmetrær, hengekøyer og eksotiske dyr i plysj skaper en nesten tropisk atmosfære. Her hos «Myken seng og suppe» kan man også spise deilig, hjemmelaget mat i kafeen med fantastisk utsikt.
Pris: Fra kr 800 per natt.
3. Gammelstua i den blå byen
Med sine mange blåmalte bygninger omtales Sortland i Vesterålen ofte som «den blå byen». Sortland Hotell er et av byens to hoteller og ble renovert våren 2021. I hotellhagen står Gammelstua, et 170 år gammelt hus som opprinnelig ble oppført i Vefsn på Helgeland og var bolig for en fiskerbondefamilie, før det på 1890-tallet ble sendt oppover til Andøya. Der var det i bruk til 1963.
– Det er fascinerende å tenke på alle som har levd livene sine i dette gamle huset. Fra vinduene har man fin utsikt til byens blå fasader.
Pris: Fra kr 3500 for to personer per natt.
Globetrotterens norgestips
Gunnar Garfors har skrevet flere reisebøker, blant annet to fra Norge.
Han er kjent som den første som har besøkt alle verdens land to ganger. Siden pandemien startet, har han imidlertid reist mye over hele Norge.
– Det er så mye bra som finnes i Norge, med flott natur kombinert med heftig arkitektur og godt vertskap, understreker Garfors.
1. Unike steinhytter
Steinhyttene som ligger vakkert integrert i landskapet på Kastad gård utenfor Gjøvik, drives av etterkommerne til mannen bak Braastad Cognac. De har bygget tre steinhytter i fransk stil. Steinene ble funnet på gården da jorda ble ryddet.
Hit kommer du til 20 tente lys, fyr i peisen og flere retters middag om du ønsker det.
Pris: Fra kr 2500 per natt.
2. Verdens nordligste overnattingssted
På Nordenskiold Lodge på Svalbard må du naturligvis ha isbjørnvakt. Her har du en fantastisk utsikt til Nordenskioldbreen. Vannet du får, er smeltevann fra breen som smaker helt rått. I drinkene er det så klart isbiter fra breen. Stedet er designet og bygget av en gammel fangstmann, og her kan man oppleve luksus i villmarka.
Pris: Kr 25.000 per person for tre dager.
3. Eco-lodge med egen surfebølge
Rett ut mot havet i Karmøy har en tidligere avrusningsanstalt blitt transformert til en sjarmerende surfecamp med egen surfebølge rett utenfor. Fire kompiser har gått sammen om å skape Raw Oceanlodge, og intensjonen var å lage en plass de selv ville dra på ferie til. I tillegg til surfemulighetene egner stedet seg perfekt for buldring. Maten er god, stemningen laidback, og folk fra hele verden booker seg inn. Her er det ofte konserter og kulturelle arrangementer. Frokosten, som inkluderer mye godt fra lokale matprodusenter, får man på døra.
Pris: Fra kr 2000 per natt.
På jakt etter skjulte perler
Lena Eriksen er en annen bereist sjel. Den ukrainskfødte reisebloggeren har alltid elsket å flytte på seg, og forteller at hun er på evig jakt etter skjulte perler, lokal mat, kultur og historie.
– Det beste med å reise i Norge er uten tvil tilgjengeligheten til vår vakre natur. Men det er også en trygghet i det å kunne kommunisere på samme språk, forstå lover og regler, og kjenne til kulturen – hva som er innafor og ikke, sier Eriksen.
1. Luksus under stjernehimmelen
Ønsker du å sovne under en glitrende stjernehimmel mens du ligger behagelig i en deilig seng? Da bør du ta en tur til Jevnaker. Her ligger glassigloen Hvilepust. I tillegg til en varm, myk seng og den overveldende stjernehimmelen, kan du nyte knitringen fra en vedovn. Glassiglo passer perfekt for deg som ønsker en komfortabel overnatting ute i naturen.
Pris: Fra kr 2300 per natt.
2. 900 meter over havet
Høyt oppe i fjellet og åtte meter oppe i lufta henger den luksuriøse suiten Eagle Nest. Den byr på bekvemmeligheter som topputstyrt kjøkken, luksusbad med deilige produkter, oppvarmet badestamp og en stor peisovn ute, i tillegg til utsikt over Rondane og Dovre.
Den høye dobbeltsenga er plassert slik at du sovner og våkner til en fantastisk utsikt. Her kan du også bestille frokost og middag når du bestiller overnatting, eller du kan spise medbrakt.
Pris: Fra kr 5400 per natt.
3. Nasjonalromantisk komfort
Dersom du har drømt om å oppleve nasjonalromantikk, har du muligheten på Sygard Grytting. Den vakre gården i Gudbrandsdalen har vunnet flere priser. Alle rom er innredet forskjellig, og kanskje får du bo på et der kongefamilien har overnattet? Her er det tømmervegger, peis, vakker utsikt, en deilig dobbeltseng og et moderne bad i badstustil. Et av rommene har egen badestamp. Vertskapet serverer deilig hjemmelaget mat og viser deg gjerne rundt mens du får høre om gårdens historie.
Pris: Fra kr 2000 per natt.
Finn ut mer
Fordypningsrommet Fleinvær: thearctichideaway.com/no/
Myken B&B Seng og Suppe: www.sengogsuppe.no
Gammelstua Sortland: www.sortlandhotell.no/vare-rom/gammelstua
Steinhyttene: www.steinhytter.no
Nordenskiold Lodge: www.basecampexplorer.com/no/svalbard/
Raw Oceanlodge: rawoceanlodge.com
Glassigloen Hvilepust: hvilepust.com
Eagle Nest Eco Lodge: www.eaglenestecolodge.no
Sygard Grytting: grytting.com
Renate Sandvik på Instagram: @renatesreiser
Gunnar Garfors på instagram: @garfors
Lena Eriksen på Instagram: @travelletters
Turbulente reisetider
Erfaringer fra tidligere perioder med mindre disponibel inntekt viser at nordmenn fortsatt reiser, men at reiseatferden endrer seg, ifølge bransjedirektør Audun Pettersen i Virke Reiseliv.
– Sommerferien er «hellig», og mange unner seg fremdeles reiser sørover for sol og sand, gjerne til kjære reisemål som Spania, Frankrike og Hellas. Mange velger litt billigere overnattingssteder enn tidligere og er mer påpasselige med pengebruken når de først drar, sier han.
Ellers i året drar vi kortere. Pettersen opplyser at det kuttes kraftig i ovale helger til storbyer i utlandet, til fordel for opplevelser i Norge. Hytta som feriested står svært sterkt.
– Det var nok mange nordmenn som fikk øyene opp for Norge som reisemål i løpet av pandemien. Vi besøkte skjulte skatter og steder vi ikke hadde vært før, eller ikke visste fantes. Et eksempel på dette er de 18 nasjonale turistveiene som tar deg bort fra hovedveiene og til steder med unike naturopplevelser og stoppunkter med arkitektur i verdensklasse. Et annet eksempel er sidersafari i Hardanger, sier Pettersen.