Det er tirsdag han kommer for å markere 75-jubileet for «Operation Leader» som ble utført i Bodø og i Sandnessjøen, og var det første større amerikanske  angrepet mot tyske styrker i Europa.

Operasjonen skjedde 4. oktober 1943. Hangarskipet USS Rangers, med flåtestøtte fra britiske skip, la seg til i havet utenfor Sandnessjøen og Bodø.

Det skriver luftfartsmuseet i ei pressemelding.

Under angrepet ble tyske skip bombet helt inne i havnebassenget i Bodø og et av skipene som ble senket, SS «Rabat», ligger fremdeles på 40 meters dyp i havna.

Tyskerne forsøkte å stoppe angrepet med luftkamp, men til ingen nytte. De tyske forsyningsbåtene ble senket, men i kampene ble to av de alliertes fly skutt ned og to piloter døde i angrepet mot Bodø, går det fram av meldingen.

Motoren til det ene flyet, Dauntless-bomber, ble senere hevet og ligger på Norsk Luftfartsmuseum. Det er også laget en minneplakett til 50-årsjubileet.

Nå den amerikanske ambassadøren, Kenneth J. Braithwaite, kommer skal det legges ned en krans ved minnesmerket som står på Bodø Krigshistoriske museum.

Det skjer klokken 15.10.