Hvert år drukner alt for mange mennesker som ferdes på usikker is, og farene øker når temperaturen svinger som i disse dager.President Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap går nå ut med en advarsel til de som liker å ferdes i skog og mark, og på isen om vinteren.

– Temperatursvingninger har gjort at isen mange steder ikke har lagt seg skikkelig, da må folk vise sunn fornuft og vise isvett, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Selskapet oppfordrer alle til å lære isvettreglene. Det vil gi økt kunnskap, og kan i beste fall forhindre ulykker med dødelig utfall.

Isvettreglene
1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand

Frykter ulykker

Livredningsselskapet sier at selv om isen kan oppfattes som trygg, kan tykkelsen variere veldig. Understrømmer, øyer, snødekke og elveløp er noen faktorer som kan spille inn på tykkelsen. Selv om det virker trygt, kan det være svært farlig.

– Hvert år drukner det mennesker i Norge fordi de feilberegner hva isen tåler. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso og hun frykter ulykker.

Det hun frykter er at flere kan falle for fristelsen til å gå ut på isen, uten å være sikker på at det er trygt.

Slik berger du deg

Hun frykter at flere vil falle for fristelsen til å gå ut på isen, uten å kontrollere isens tykkelse og uten tilstrekkelig sikkerhetsutstyr og kompetanse.

– Dette er spesielt farlig nå som snøen har lagt seg på isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig når man ferdes på isen, og trekker spesielt frem ispigger. Alle bør nyte naturen, både sommer og vinter, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier Alfonso.

  • Skulle du være uheldig å falle gjennom, finnes det metoder for å komme seg i sikkerhet, og for å tilkalle hjelp.
  • Bruk fløyte for å få oppmerksomhet.
  • Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg.
  • Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)
  • Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.
  • Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.