Norge vant Europas hjerter: – Vi hadde et hårete mål og det klarte vi


FORNØYSE: Tom Hugo Hermansen og Alexandra Rotan og Fred René Buljo i gruppen KEiiNO møter pressen etter lørdagens femteplass i Eurovision Song Contest finalen.

FORNØYSE: Tom Hugo Hermansen og Alexandra Rotan og Fred René Buljo i gruppen KEiiNO møter pressen etter lørdagens femteplass i Eurovision Song Contest finalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nederland og Duncan Laurence vant Eurovision Song Contest 2019 med låten «Arcade». Dette er Nederlands femte seier, men vi må helt tilbake til 1975 for å finne den forrige.

Norge ble nummer fem, én plass foran Sverige, og fikk hele 291 poeng fra folkestemmene. Det var mer enn noen andre, og dermed ville Keiino altså vunnet hele konkurransen hvis det kun var opp til TV-seerne.

– Dette viser at vi har et publikum også utenfor Norge, sier Keiinos Tom Hugo om Eurovision-femteplassen.

Men med juryenes bidrag, var det altså Nederland som dro seieren i land.

Hårete mål

– Det er helt fantastisk. Vi hadde et hårete mål om å vinne folkestemmene i Eurovision, og det klarte vi. Vi har slått svenskene. Og vi kom på femteplass totalt. Det er helt sykt bra! roper Tom Hugo og gir resten av bandet en high-five.

Han legger særlig vekt på at bandet vant avstemningen blant folk og at bandet ikke bryr seg om hva musikkanmeldere mener.

– Dette viser at vi har et publikum utenfor Norge også, legger Tom Hugo til.

Hyllet på Twitter

Keiino ble svært godt tatt imot av publikum i Tel Aviv. Gruppa ble møtt med massiv, taktfast klapping i det fulle pressesenteret – og mange joiket med.

– For en opplevelse! Vi ble møtt av et jublende folkehav, som ropte «Norway, Norway», og det var helt fantastisk. Vi fikk så god energi fra publikum, sier Keiinos Alexandra Rotan via NRKs pressekontakter.

Også på sosiale medier, ble Keinoo hyllet. Spesielt Fred Buljo fikk mye oppmerksomhet, «the bald man from Norway» ble hyllet av Twitter-brukerne.

Keiino på scenen under lørdagens finale Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Keiino på scenen under lørdagens finale Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

– En stor framtid

– Jeg har grått en del tårer, for det var så rørende å se at vi har nådd fram til dem der hjemme. Det hadde vi som mål, og det klarte vi, sier Alexandra Rotan.

– Keiino er kommet for å bli, og vi kommer til å vokse og ha en stor framtid i verden, sier hun.

Fred Buljo har tro på at joiken var blant det som hjalp dem å vinne folket.

– Joiken er en av Europas eldste musikkformer, så det berører kanskje folkesjelen litt, og det var målet. Det skulle være som jeg var i stua og joiket dem i ørene, sier han.

Tom Hugo lover en ny singel fra bandet om tre-fire uker. Og i løpet av året har bandet som mål å lage et konseptalbum med urfolksspråk fra hele verden. Dette skjer i året som er FNs år for urfolksspråk.

15. plass halvveis

Fra fagjuryene fikk Norge kun 47 poeng. Det ga dem en 15. plass før folkestemmene ble lest opp.

– Vi var litt snurt på et punkt der, innrømmer Alexandra Rotan.

Nå venter konserter i Norge og resten av Europa – og aller først en opptreden under MGPjr kommende helg.

– Det er så utrolig fint å få lov til å stå der, for vi har drømt om å stå på Eurovision-scenen siden vi var små. Alexandra har jo tross alt vært med i MGPjr, sier Tom Hugo.

Tel Aviv, Israel 20190519.
Nederland og Duncan Laurence vant Eurovision Song Contest 2019 med låten «Arcade».
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tel Aviv, Israel 20190519. Nederland og Duncan Laurence vant Eurovision Song Contest 2019 med låten «Arcade». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Så vidt foran Sverige

Totalt fikk Norge 338 poeng, seks poeng mer enn våre svenske naboer. Italia tok andreplassen, Russland ble nummer tre og Sveits endte som nummer fire. Etter Norge og Sverige på lista følger Aserbajdsjan på en sjuendeplass, Nord-Makedonia som nummer åtte, niendeplassen tok Australia og Island ble nummer ti.

Storbritannia fikk færrest poeng av alle og endte som nummer 26 i finalen i Tel Aviv – med kun 16 poeng. Også at Tyskland endte helt uten folkestemmer, ble lagt merke til.

Sist gang Norge var oppe inne blant topp fem, var i 2013, da Margaret Berger ble nummer fire.

Storfavoritten

Nederland var storfavoritt hos spillselskapene lenge før konkurransen i Tel Aviv og styrket sin posisjon gjennom uka med semifinaler.

Vinneren Duncan Laurence sa følgende før han framførte sangen sin på nytt lørdag kveld:

– Dette er for å ha store drømmer. Dette er for musikk først. Alltid.

Artikkeltags